Ciocnirile de simbata dintre fortele de ordine si protestatarii anti-Lukasenko au scandalizat Uniunea Europeana si SUA. Zeci de persoane au fost arestate si alte zeci au fost ranite in confruntari.

"Am inceput aceasta lupta impotriva dictaturii si mai devreme sau mai tirziu vom culege roadele", le-a transmis Aleksandr Milinkevici, liderul opozitiei democrate din Belarus, miilor de protestatari adunati simbata in parcul Ianka Kupala. Opozantii au evitat sa se mai intilneasca in Piata Octombrie, acolo unde erau asteptati de fortele de ordine. Dupa doua ore insa, exercitiul de democratie a fost intrerupt cu brutalitate de catre militie, care a arestat zeci de protestatari, printre care si Aleksander Kozulin, unul dintre contracandidatii lui Lukasenko. "L-am cautat toata noaptea. Am vorbit la Ministerul de Interne, la Parchet, la toate institutiile posibile. Dar nimeni nu imi poate spune unde este", a declarat Irina Kozulina, sotia fostului rector al Universitatii din Minsk.

Cinci ziaristi straini aflati la Minsk au fost raniti in timpul interventiei militiei. Fortele de ordine au pus astfel in aplicare mesajul lui Lukasenko de saptamina trecuta ca "va voi calca pe git". Milinkevici nu abandoneaza insa lupta: "Legea si Dumnezeu sint de partea noastra. Nu vom astepta cinci ani pentru a lansa un nou asalt, il vom da in curind".

Reactii internationale

Presedintia austriaca a UE s-a aratat scandalizata de violentele autoritatilor de la Minsk. Ursula Plassnik, ministrul austriac de Externe, a cerut eliberarea imediata a manifestantilor retinuti de militie. Washingtonul a protestat din nou fata de regimul de la Minsk. "Sintem foarte ingrijorati de soarta celor care au fost raniti si arestati. Facem apel la autoritatile belaruse sa se abtina de la recurgerea la forta in continuare si de la arestarea persoanelor care isi folosesc dreptul lor la adunarea pasnica si la libertatea cuvintului", se arata intr-un comunicat al Departamentului de Stat.

Jiri Paroubek, premierul ceh, a anuntat ca studentii din Belarus care au fost exmatriculati din cauza participarii la protestele opozitiei si-ar putea continua studiile in Cehia. O propunere similara a venit joi din partea premierul polonez. Lukasenko a raspuns dur Occidentului. Intr-un interviu acordat postului de televiziune rus, NTV, el s-a declarat multumit ca a "dejucat planurile expansiunii europene". "Va voi calca pe git", le-a transmis Lukasenko protestatarilor in urma cu o saptamina. In ultimele zile a aratat ca nu au fost vorbe in vint.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.