Tabu-ul impartirii Ierusalimului dispare luand in considerare pozitiile exprimate de principalele partide israeliene care vor participa la alegerile legislative din 28 martie si care nu mai ezita sa abordeze aceasta problema in mod deschis.

Cu exceptia blocului Likud, marea formatiune a dreptei nationaliste conduse de Benjamin Netanyahu, Kadima (centru) fondat de Ariel Sharon si condus de Ehud Olmert precum si Partidul Muncii au inclus acest concept in platforma program. Totodata, potrivit sondajelor de opinie aproximativ doua treimi dintre israelieni sunt in favoarea unei impartiri a orasului sfant intre Israel si palestinieni. ‘’Ierusalimul de Vest este si va ramane capitala Israelului. Cartierele palestiniene vor face parte din Al-Qods, capitala viitorului stat palestinian’’, a afirmat in cursul unei mese rotunde la Ierusalim Otniel Schneller, candidat al Kadima.

‘’Cartierele palestiniene nu fac parte din Ierusalimul istoric care nu va fi niciodata impartit /.../ Problema este de a defini ceea ce este Ierusalimul pentru noi’’, a apreciat el. Politicianul israelian mentioneaza ‘’perimetrul sacru’’ pentru evreii care ‘’vor ramane sub suveranitate israeliana cu masurile privind probleme problemele religioase, demografice, municipale si de securitate pentru cele doua populatii’’. Acest perimetru virtual include Orasul Sfant, Esplanada Moscheilor, Muntele Maslinilor, Muntele Scopus si cartierul Sheikh Jarrah. La randul sau, Colette Avital, candidat pe lista partidului laburist constata ca ‘’orasul este divizat de facto. Se pastreaza visul Marelui Ierusalim dar realitatea este din capitala noastra nu trebuie sa faca parte cartierele palestiniene’’, a afirmat dna Colette Avital in cadrul aceleiasi mese rotunde.

‘’Cartierele evreiesti si locurile sfinte vor ramane sub suveranitate israeliana si dorim ca orasul vechi, cu Muntele Templului (Esplanada Moscheilor), sa aiba un statut special, dar nu international’’, a explicat politicianul israelian. In opinia sa, acceptand o impartire a Ierusalimului, ‘’partidul laburist doreste ca Ierusalimul de Vest sa fie recunoscut drept capitala a Israelului de catre lumea intreaga’’. Ran Cohen, candidat al partidului Meretz-Yahad (stanga) si-a exprimat multumirea ca Partidul Muncii si Kadima ‘’se alatura pozitiilor partidului sau care sustine de mult timp ideea a doua capitale pentru doua popoare in Ierusalim’’. Reuven Rivlin, candidat al Likud si presedinte in exercitiu al Knessetului, mentine linia traditionala a partidului fondat in 1973 de Menahem Begin si Ariel Sharon.

‘’Nu vom abandona nici un cartier din Ierusalim. Platforma Likud nu s-a schimbat. Ierusalimul va ramane capitala eterna si indivizibila a Israelului’’, a subliniat el. ‘Ierusalimul nu trebuie transformat in Belfast. A crede ca impartirea orasului este o solutie la conflictul israeliano-palestinian este o mare eroare’’, a apreciat Reuven Rivlin. ‘’Sunt socat ca se poate evoca o impartire a capitalei cu reprezentantii partidelor sioniste’’, a conchis politicianul israelian.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.