Buldozerele au curatat centrul Minskului, vineri dimineata, dupa ce fortele de politie au arestat 150 dintre manifestantii care sustineau ca alegerile au fost fraudate.

Uniunea Europeana si Statele Unite vor impune sanctiuni regimului Lukasenko.

15 minute au fost suficiente pentru fortele de politie ca sa imprastie vineri dimineata cei 350 de protestatari ramasi din cei aproape 5.000 de lunea trecuta. 150 de persoane au fost arestate in piata, printre care si fostul ambasador polonez la Minsk, diplomatul Mariusz Maszkewicz. Prin vocea liderului sau, Aleksandr Milinkevici, opozitia belarusa acuza fraude masive in scrutinul de duminica trecuta. "Tatucul" Lukasenko - Batka, dupa cum il numesc oamenii simpli - pare sa fi cistigat pentru moment confruntarea cu suporterii democratizarii Belarusului. La citeva ore dupa anuntarea rezultatelor oficiale de joi, conform carora Lukasenko a cistigat 83% din voturi, acesta a decis sa puna capat "celor trei zile de democratie", cum le-a numit Milinkevici.

"Va predati de bunavoie sau va luam pe sus"

Numai 50 dintre demonstranti s-au impotrivit interventiei fortelor de ordine. Restul s-au urcat in liniste in camioanele politiei. Demonstratia, care sustinea ca alegerile au fost fraudate, s-a incheiat intr-un stil caracteristic pentru regimul auto-ritar din Belarus: buldozerele au curatat in forta Piata Octombrie. Milinkevici este insa optimist si a chemat la o demonstratie masiva anti-Lukasenko simbata, indiferent de cele petrecute vineri dimineata.

Occidentul pregateste sanctiuni

Tot vineri, UE si OSCE, care denuntasera fraudarea alegerilor de duminica, au cerut eliberarea manifestantilor arestati in cursul primelor ore ale diminetii. Uniunea Europeana a anuntat ca "va impune masuri restrictive impotriva celor responsabili de violarea standardelor electorale internationale". Masurile urmeaza sa fie stabilite, dar oficiali din UE citati de BBC considera ca este vorba despre restrictii de calatorie in Europa pentru Lukasenko. In schimb, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat inca o data sustinerea Moscovei pentru regimul de la Minsk, acuzind OSCE-ul ca a jucat "un rol instigator" in alegerile de duminica. Casa Alba a anuntat ca va impune sanctiuni financiare regimului de la Minsk si restrictii de calatorie oficialilor belarusi.

Numerele care joaca feste

"Lectia principala a Kievului este ca numerele sint atotputernice: 5.000 sau chiar 15.000 de oameni pot fi imprastiati facindu-se uz de violenta; 50.000 sint o alta problema", noteaza ,,The Economist’’. Vineri dimineata, aceasta lectie de numerologie si-a dovedit adevarul. Lukasenko a condus Belarusul ca un adevarat despot, in ultimii 12 ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.