Gruparea separatista basca ETA a anuntat incetarea permanenta a focului, in campania sa impotriva autoritatilor spaniole. Anuntul a fost facut intr-o declaratie difuzata de televiziunea basca si a fost salutat de vice premierul Teresa Fernandez De La Vega, care a facut insa un apel la prudenta:

"Cred ca acestea sunt vesti bune pentru toti spaniolii. Guvernul are responsabilitatea de a fi mai prudent ca niciodata. si speram ca toata lumea ne va impartasi prudenta. Guvernul va lucra impreuna cu toate fortele politice si speram ca acestea ne vor sprijini. Este dorinta si vointa noastra ca acesta sa fie inceputul sfarsitului", a spus vicepremierul Spaniei.

Incetarea "permanenta" - anunt in premiera

ETA a mai anuntat si cu alte ocazii incetarea focului pe termen nedefinit, insa acum este pentru prima oara cand promite finalul definitiv al luptei armate. ETA a luptat pentru un stat Basc independent timp de aproape 40 de ani. in acest timp, peste opt sute de oameni au fost ucisi.

Potrivit declaratiei transmise presei, acordul de incetare permanenta a focului ar urma sa intre in vigoare vinerea aceasta. Scopul deciziei mai spune declaratia ETA este promovarea democratiei in regiunea Basca si crearea unui nou cadru de protejare a drepturilor bascilor.

"La sfarsitul acestui proces, cetatenii basci vor trebui sa aiba dreptul sa isi decida viitorul. Iar Franta si Spania trebuie sa recunoasca rezultatele acestui proces democratic, fara nici un fel de limitari", se mai spune in declaratia organizatiei.

Initiativa premierului Zapatero

Cu toate ca s-au inregistrat o serie de atacuri cu bomba ale ETA in ultimele saptamani, anuntul de miercuri nu este cu totul neasteptat.

Premierul Spaniei, Jose Luis Zapatero, declara luna trecuta ca este optimist ca ETA va anunta in curand un armistitiu.

Iar asta ar urma sa permita acum guvernului sa deschida, in mod oficial, negocierile cu gruparea basca ETA, chiar daca multi suspecteaza ca discutiile aveau deja loc, in secret. ETA a aparut initial ca o miscare de rezistenta impotriva dictaturii generalului Franco.

Violenta a devenit contraproductiva

insa, dupa moartea acestuia in 1975, democratia a adus un grad considerabil de autonomie celor doua milioane de persoane care locuiesc in regiunea Basca. Ei au Parlament propriu, forta de politie, sistem scolar si chiar sistem propriu de colectare a taxelor.

Pentru ETA, scopul a fost dintotdeauna independenta, iar violenta, cel mai bun mod de a o obtine. insa aceasta abordare s-a schimbat aproape sigur dupa atacurile cu bomba din Madrid, in urma cu doi ani.

ETA nu a fost considerata responsabila, insa revolta populara impotriva terorismului a facut ca tacticile politice violente ale gruparii sa devina contraproductive.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.