George W. Bush iși incepe in mod oficial cel de-al doilea mandat prezidențial intr-un moment dificil, umbrit de situația dificilă din Irak, de zvonurile privind un posibil atac preventiv in Iran și de dezaprobarea afișată de majoritatea cetățenilor din țările europene sau musulmane vizavi de politica Administrației de la Casa Albă. Dincolo de festivismul ceremoniei de investire de la Washington, situația nu stă foarte bine nici acasă, unde jumătate dintre americani, după cum arată un sondaj realizat de "Los Angeles Times", nu apreciază activitatea președintelui.

Lumea anti-Bush

Un sondaj al BBC, publicat ieri, a confirmat faptul că votul cetățenilor americani nu este neapărat popular in alte părți ale globului. Mai exact, 58% dintre cetățenii a 21 de țări in care s-a realizat sondajul consideră că realegerea lui Bush va transforma lumea intr-un loc mai periculos. Potrivit aceluiași studiu, 47% dintre cei intervievați consideră că influența SUA in lume este mai degrabă negativă și că imaginea americanilor inșiși este una negativă. In vreme ce o rată serioasă de dezaprobare poate fi intilnită in țări ca Germania, Franța sau Marea Britanie, in topul listei anti-Bush stă totuși Turcia, unul dintre aliații SUA și singurul stat musulman din NATO. Numai trei țări dintre cele 21 apreciază că lumea e mai bună cu Bush in funcția de președinte al SUA- India, Filipine și una dintre reprezentantele "noii Europe", Polonia.

Nici acasă, in Statele Unite, Bush nu stă mai bine.

Un sondaj comandat de publicația "Los Angeles Times" sugerează că SUA sint incă o națiune divizată, in care 48% dintre cetățeni aprobă activitatea liderului de la Casa Albă și tot 48% o dezaprobă. Potrivit studiului, in vreme ce sint mulțumiți de starea economiei, americanii nu sint de acord cu strategia din Irak și, in plus, sint foarte ingrijorați de reforma sistemului de pensii, una dintre prioritățile președintelui pentru următorii patru ani.
3 zile ca-n povești

Ceremonia de inaugurare a celui de-al doilea mandat prezidențial a transformat Washingtonul intr-un adevărat fort, apărat de baterii de rachete, avioane de vinătoare, polițiști, soldați și membri ai serviciilor secrete intr-un număr impresionant - peste 13.000. Deși s-a obișnuit cu alertele antitero și perchezițiile inopinate, Washingtonul este totuși martorul unor operațiuni de securitate fără precedent, care incearcă să prevină orice fel de amenințare, de la atentatele sinucigașe pină la atacurile chimice sau biologice. Festivitățile propriu-zise, cu un cost care atinge suma de 40 de milioane de dolari, au atras insă o serie de critici atit din partea opiniei publice, cit și din partea opoziției democrate. Balurile, concertele și dineurile pregătite pentru cele trei zile de petrecere au fost catalogate drept nepotrivite de criticii Administrației, care au subliniat că țara este afectată totuși de războiul din Irak și de tragedia din Asia. In plus, democrații au adus aminte de penuria de echipament invocată de soldații americani din Irak și au sugerat că cele 40 de milioane de dolari - donate de sponsorii republicani - ar fi ajuns pentru 690 de Humvee-uri și un bonus de 290 de dolari pentru fiecare militar.