Presedintele Rusiei, Vladimir Putin a inceput o vizita oficiala de doua zile in China, prin care urmareste intensificarea cooperarii dintre cele doua tari. Liderul de la Kremlin este hotarat sa intensifice relatiile cu Beijingul in domeniile energetic, comercial si militar, avand in vedere ca anul trecut China si Rusia au efectuat primele exercitii militare comune in istoria lor si se asteapta sa le repete anul acesta.

Presedintele chinez Hu Jintao a apreciat,ieri, la inceputul intalnirii cu omologul sau rus Vladimir Putin, ca vizita oficiala la Beijing a sefului statului rus va impulsiona parteneriatul strategic dintre cele doua tari. Presedintele chinez l-a salutat calduros pe oaspetele sau de la Moscova si s-a declarat pregatit sa discute cu acesta ‘’toate problemele care prezinta interes reciproc’’.

La randul sau, Vladimir. La incheierea convorbirilor dintre cei doi presedinti se asteapta semnarea unei declaratii politice comune. Anterior intalnirii sale cu presedintele chinez Hu Jintao, Vladimir Putin a participat la inaugurarea unui centru informational rus care va functiona pe tot parcursul Anului Cultural al Rusiei in China, care a fost deschis oficial ieri. Liderul de la Kremlin a fost insotit in vizita sa in China de o impresionanta delegatie oficiala, care numara circa 90 de ministri, guvernatori si presedinti de mari companii.

In total, insa, numarul VIP-urilor din Rusia care au aterizat ieri dimineata la Beijing si in alte orase din China se apropie de 1.000 - politicieni, artisti, oameni de afaceri. Explicatia ar fi deschiderea Anului Rusiei in China si marcarea, anul viitor, a unui An al Chinei in Rusia, idee care a aparut pe fondul cresterii vanzarilor de arme rusesti in China si a expansiunii imigrationiste economice chinezesti in regiunile defavorizate si depopulate din estul Rusiei, in timp ce colaborarea culturala intre cei doi vecini ramasese mult in urma.

Programul vizitei presedintelui Putin la Beijing nu se reduce insa la partea culturala si ceremoniala, ci, asa cum se obisnuieste de fapt in asemenea ocazii, se vor semna si o serie de acorduri bilaterale, vor avea loc convorbiri la cel mai inalt nivel, ministrii vor discuta contracte si proiecte, va fi organizat si un forum al oamenilor de afaceri. Rusia va participa la construirea de noi centrale nucleare in China, a declarat, ieri, la Beijing, presedintele rus Vladimir Putin.

Presedintele Putin a subliniat in fata presei ruse ca relatiile de cooperare dintre cele doua tari in domeniul energetic nu se limiteaza la livrarile de hidrocarburi ru se.’’Aceasta cooperare cuprinde de asemenea livrari de echipamente energetice, de energie nucleara, inclusiv continuarea participarii noastre la crearea de noi capacitati nucleare in China’’, a afirmat presedintele rus.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.