Observatorii internationali au declarat ca s-au inregistrat nereguli majore la alegerile din Belarus care au fost castigate - cu o majoritate covarsitoare - de presedintele in exercitiu. Alexander Lukasenko a obtinut un al treilea mandat, dar opozitia cere reluarea scrutinului.

Circa o mie de demonstranti continua sa protesteze - pentru a doua noapte consecutiv - impotriva victoriei electorale a presedintelui Lukasenko pe care il acuza ca ar fi falsificat alegerile.

Protestatarilor li s-au alaturat si doi dintre contracandatii presedintelui reales pentru un al treilea mandat.

SUA, UE, OSCE si NATO condamna rezultatul

Statele Unite sustin acuzatiile opozitiei din Belarus ca scrutinul a fost falsificat. Washingtonul a declarat ca votul s-a desfasurat intr-o atmosfera de teama.

La doar cateva ore dupa anuntarea rezultatului, Organizatia Pentru Cooperare si Securitate in Europa - OSCE - a criticat desfasurarea alegerilor.

Alcee Hastings, seful misiunii de observatori OSCE la scrutin, a declarat ca acesta "nu a respectat standardele internationale pentru alegeri libere si corecte".

El a precizat ca in timpul campaniei electorale au fost arestati zeci de lideri ai opozitiei si ca multi candidati nu au putut aparea la posturile de stat radio si TV.

Asta - in opinia OSCE - a facut ca alegatorii sa nu-si poata exercita cu adevarat dreptul de a alege. in plus, observatorii OSCE nu au putut asista la votul propriu zis.

Rusia saluta realegerea presedintelui

Presedintele Lukasenko a respins insa toate criticile spunand ca "in ciuda incercarilor nerusinate ale strainatatii de a ne dicta ce sa facem si in ciuda presiunilor extraordinare nu au reusit sa ne doboare".

Dar presiunile nu par a se diminua. Statele Unite au respins rezultatul alegerilor, NATO le-a condamnat, iar Uniunea Europeana analizeaza oportunitatea impunerii de sanctiuni.

Presedintele Lukasenko are insa un prieten si un aliat de nadejde in Rusia. La Moscova, politicienii - cu presedintele Putin in frunte - au salutat realegerea sa in fruntea Republicii Belarus pentru al treilea mandat consecutiv.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.