O ancheta independenta asupra cauzelor decesului lui Slobodan Milosevici a stabilit ca fostul lider iugoslav nu a fost otravit. Acesta este rezultatul preliminar al testelor realizate de Institutul National Medico-Legist al Olandei care trebuie sa stabielasca circumstantele decesului fostului lider iugoslav in centrul de detentie al Tribunalului de la Haga.

Slobodan Milosevici va fi inmormantat maine in orasul sau natal, Pozarevac, dar inca nu se stie daca fiul si sotia sa - aflati la Moscova - vor participa.

La ora actuala au loc doua anchete separate privind circumstantele mortii fostului lider iugoslav care - conform rezultatelor autopsiei - a murit in urma unui infarct la varsta de 64 de ani.

Una dintre anchete a fost ceruta de Procurorul General al Olandei. Cealalta de Tribunalul International pentru Crime de Razboi de la Haga. Ambele au acces la documentele confidentiale ale dosarului Milosevici, inclusiv cel medical.

Cea mai mare controversa a fost iscata de anuntul unui toxicolog olandez - facut acum doua saptamani - ca ar fi descoperit in sangele lui Slobodan Milosevici un medicament numit Rifampicin - un antibiotic puternic care suprima efectele altor medicamente precum cele pentru scaderea tensiunii.

Dar, ancheta independenta al carui rezultat a fost anuntat vineri, a stabilit ca in sangele fostului lider iugoslav nu s-au gasit urme de Rifampicin si nici de alte medicamente in doze suficient de puternice pentru a-i provoca moartea. Anchetatorii precizeaza totusi ca astfel de substante dispar dupa cateva zile de la folosirea lor.

Slobodan Milosevici le spusese sustinatorilor sai - cu cateva zile inainte de a muri - ca se teme ca este otravit.

Procurorul general al Tribunalului de la Haga, Carla del Ponte, a sugerat ca e posibil ca el insusi sa fi luat medicamente care sa-i inrautateasca starea sanatatii, evitand astfel pronuntarea verdictului in procesul sau.

Pana la sfarsitul saptamanii viitoare urmeaza sa se anunte si rezultatul - mult mai complet - al anchetei solicitate de autoritatile olandeze.

Independent de rezultat, maine va avea loc inmormantarea fostului lider iugoslav la Pozarevac - orasul sau natal.

Dar inca nu se stie daca la funeralii vor putea participa sotia si fiul sau aflati la Moscova - desi Belgradul a suspendat mandatul de arestare emis pe numele Mirei Markovic - vaduva lui Slobodan Milosevici - acuzata in Serbia de abuz de putere.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.