Fostul presedinte iugoslav Slobodan Milosevici, decedat la 11 martie in celula sa de la centrul de detentie al Tribunalului Penal International de la Haga, va fi inmormantat maine dupa-amiaza (18 martie) in orasul sau natal Pozarevac din estul Serbiei. Municipalitatea din Pozarevac, orasul natal al lui Slobodan Milosevic, a aprobat, ieri, ca fostul presedinte iugoslav sa fie inhumat in curtea casei parintesti din aceasta localitate, asa cum este dorinta familiei acestuia.

Aceasta decizie a fost luata cu o majoritate de 36 de voturi din cele 68 exprimate de catre consilierii municipali ai orasului Pozarevac, unde puterea locala este detinuta de o coalitie formata din Partidul Socialist (al lui Slobodan Milosevici) si Partidul Radical (SRS, ultranationalist).

Potrivit propriei dorinte, Milosevici va fi ingropat sub un tei secular de pe prorietatea familiei sale de la Pojarevat, la 70 de kilometri de Belgrad. Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Slobodan Milosevici a fost depus ieri la Muzeul Revolutiei din Belgrad (muzeu dedicat in mare parte maresalului Tito), aflat in cartierul Dedinje. Belgradenii au stat ore in sir la coada in fata Muzeului Revolutiei.

Oameni de toate varstele au vrut sa ii aduca un ultim omagiu fostului presedinte iugoslav. Sicriul lui Slobodan Milosevici a fost depus in Muzeul Revolutiei, loc in care, pe vremuri, erau expuse cadourile primite de Tito, ultimul lider comunist iugoslav. Mii de sarbi s-au inghesuit inca de dimineata in fata cladirii, unde au depus flori si au aprins lumanari.

Milosevici va fi inmormantat fara onoruri nationale, autoritatile sarbe refuzand ca funeraliile sa aiba "caracter de stat" pentru fostul lider forte de la Belgrad, acuzat de moartea a peste 200.000 de persoane in razboaiele din anii ‘90 care au dus la dezmembrarea fostei Iugoslavii. Sicriul "va fi depus la Belgrad joi si vineri, iar maine un convoi va parasi Belgradul, din fata cladirii parlamentului federal, si va pleca la Pozarevac", un mic oras situat la 70 de kilometri sud-est de capitala sarba, a indicat Milorad Vucelic, unul din liderii SPS insarcinat cu organizarea funeraliilor fostului presedinte Slobodan Milosevici.

Ceremonia de inmormantare a lui Milosevici urmeaza sa reprezinte o ocazie pentru revenirea in tara a membrilor familiei acestuia, care traiesc in exil. Este vorba de fiul sau, Marko, care a mers la Haga pentru a prelua corpul neinsufletit al tatalui sau, dar care a revenit, miercuri la Moscova. In capitala rusa se afla si Mira Markovic (63 ani), sotia fostului presedinte iugoslav care traieste in Rusia din 2003, si posibilitatea ca ea sa fie prezenta la funeraliile sotului sau nu a fost deocamdata confirmata, cu toate ca justitia sarba, intr-un gest de clementa, a acceptat sa "inghete" mandatul de arestare emis pe numele sau.

Tot la Moscova se afla si fratele lui Slobodan Milosevici, Borislav Milosevici, ex-ambasador al fostei Iugoslavii la Moscova in anii ‘90. El a suferit, miercuri, o interventie chirurgicala pe cord la Clinica de chirurgie cardio-vasculara Bakulev din Moscova si nu va putea participa la inmormantarea fratelui sau. Fiica lui Milosevic, Marija, s-a opus inmormantarii in Serbia a tatalui sau, preferand Muntenegrul, unde ea traieste de cativa ani.

Rusia va avea o delegatie formata din reprezentanti ai mai multor partide politice

Rusia va fi reprezentata la funeraliile fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevic de o delegatie formata din reprezentanti ai mai multor partide politice din Rusia, inclusiv ai formatiunii aflate la putere "Rusia Unita", a anuntat, ieri, presedintele Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului federal rus), Boris Grazlov."A fost decis sa nu fie o delegatie oficiala, reprezentanti ai partidelor politice" vor merge la inmormantarea lui Slobodan Milosevic, prevazuta pentru sambata, in orasul sau natal Pozarevac din estul Serbiei, a precizat Grazlov. Partidul Comunist rus a indicat deja ca seful sau, Ghennadi Ziuganov, va fi prezent la funeraliile fostului lider forte de la Belgrad.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.