Opt observatori scandinavi la alegerile prezidentiale din Belarus au fost expulzati ieri de Alexander Lukasenko, dupa patru ore de interogatorii in arestul politiei

Doi observatori suedezi, membri ai Partidului Liberal, au fost arestati in momentul in care ieseau dintr-o sectie de votare din vestul Belarusului. Cei doi au fost dusi la politie si interogati timp de patru ore, computerele lor fiind confiscate de autoritati. Ceilalti sase observatori erau de origine daneza si faceau parte din organizatia neguvernamentala Prieteni fara Frontiere. Ei au fost arestati in Minsk. Motivatia oficiala a retinerii si a expulzarii lor a fost ca n-au voie sa faca sondaje la iesirea de la urne si ca n-au fost invitati de Lukasenko. Presedintele Belarusului si-a rezervat dreptul de a selecta el insusi pe cei care au dreptul sa supravegheze alegerile.

Parlamentari din SUA si UE au adresat ieri o scrisoare comuna prin care cereau desfasurarea corecta a alegerilor. Cu toate acestea, sapte europarlamentari au fost impiedicati sa participe la alegeri pentru ca n-au primit viza de intrare.

Alegerile prezidentiale se vor desfasura oficial duminica, dar in fapt ele au inceput de marti. Observatori independenti au criticat "votul colectiv", acuzind imposibilitatea monitorizarii lor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.