Primul consiliu de minstri franco-german de la numirea in functie a Angelei Merkel s-a deschis ieri la Berlin, in prezenta ministrilor celor doua tari (cu exceptia premierului francez, Dominique de Villepin). Contextul in care are loc acest eveniment, subliniaza presa franceza si europeana, este unul extrem de delicat, si asta in principal datorita relatiilor incordade dintre cele doua state din ultima vreme, datorate ''protectionismului economic'' francez.

Aceste consilii, care permit trecerea in revista, minister cu minister, a stadiului cooperarii, au avut mereu unul sau doua puncte forte, mentioneaza Le Monde: de aceasta data va fi vorba despre politicile de integrare si de egalitate a sanselor, respectiv de initiativele comune pentru cercetare si inovatie.

Potrivit comentatorilor politici europeni, acest consiliu ar putea sa dea tonul inghetarii relatiilor dintre cele doua puteri europene pana la alegerile prezidentiale din Franta din 2007, si asta fiindca protectionismul de care a dat dovada Franta in ultima vreme atat fata de Arcelor, cat si fata de Suez i-a nelinistit mult pe germani si le-a incurcat propriile calcule.

Nici in chestiunile europene discutiile nu promit foarte multe lucruri, si asta fiindca Franta pare hotarata sa evite o decizie ferma in chestiunea Constitutiei pana anul viitor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.