Studentii francezi au iesit ieri, din nou, in strada pentru a cere retragerea Legii prin care se instituie "Contractul pentru Prima Angajare" (CPA), initiativa a premierului Dominique de Villepin. Activitatea a 52 dintre cele 84 de institutii de invatamint superior din Franta a fost intrerupta, unele dintre universitati fiind blocate de studenti. Miine urmeaza alte demonstratii de strada, iar simbata este declarata "zi nationala de actiune".

Ciocniri violente

Peste un milion de tineri au protestat saptamina trecuta. Universitatea Sorbona, ocupata timp de doua nopti de 300 de studenti, a fost evacuata simbata tot cu ajutorul fortelor de ordine. Sorbona este considerata un simbol al miscarilor de protest din 1968, care au paralizat Franta si au slabit autoritatea presedintelui Charles de Gaulle. Daniel Cohn-Bandit, unul dintre liderii miscarii din ’68, membru al Parlamentului European, considera insa ca cele doua situatii nu se compara: "Nu m-am simtit transportat in timp". "Atunci era o criza morala, politica, acum este vorba despre o criza sociala, iar tinerii infrunta multe temeri in fata somajului", a adaugat parlamentarul, care considera ca Villepin isi pune in joc cariera politica.

Legea discordiei

CPA a fost propus de premierul Villepin in incercarea de a combate somajul in rindul tinerilor. 23% dintre francezii intre 18 si 25 de ani sint someri, fata de media nationala de 9,6%. In zonele cele mai sarace, in care traiesc cel mai adesea imigrantii, somajul tinerilor atinge 40%. Acest nivel al somajului in rindul tinerilor din zone defavorizate a fost considerat una dintre explicatiile pentru revoltele violente din suburbiile franceze de anul trecut.

CPA prevede ca tinerii sub 26 de ani sa fie angajati cu un contract flexibil pe o perioada de doi ani, iar angajatorul sa ii poata da afara fara a fi nevoiti sa ofere vreo explicatie pe aceasta durata. Dupa cei doi ani, contractul devine permanent. Guvernul crede ca in acest fel angajatorii vor fi mai predispusi sa ofere servicii tinerilor. Opozantii legii considera ca legea incurajeaza concedierea tinerilor, care nu isi vor mai putea face planuri pentru o cariera sau pentru intemeierea unei familii.

Unitate in aparenta

Presedintele Jacques Chirac a anuntat ieri "sprijinul sau total si fara rezerve pentru actiunea condusa de premier" in domeniul angajarii tinerilor. Villepin, pe care Chirac l-ar dori drept succesor dupa alegerile prezidentiale din 2007, se confrunta acum cu un examen major, care i-ar putea slabi sansele electorale. Chiar si rivalul sau pentru functia de presedinte, Nicolas Sarkozy, l-a sustinut public pe Villepin, desi nu este de acord ca CPA ar putea fi eficace.

Ultima iesire

Partidul Socialist a depus ieri un recurs la legea CPA, la Consiliul Constitutional. Socialistii sustin ca legea incalca acordurile internationale din domeniul muncii. Daca legea este declarata de Consiliu neconstitutionala, proiectul nu va mai putea fi impus. Comentatorul de televiziune Pierre-Luc Seguillon considera ca aceasta ar fi cea mai buna rezolvare pe care ar putea-o astepta Villepin la criza in care se afla. "Cu o trasatura de creion, ar sterge sursa disputei si i-ar oferi premierului cea mai putin umilitoare cale de a iesi din criza."

"Déja-vu" rebel

In urma cu doisprezece ani, o propunere asemanatoare pentru angajarea tinerilor din partea guvernului Balladur nastea reactii identice. In februarie 1994, doua decrete dau nastere Contractului de Inserare Profesionala (CIP). Conform acestui contract, tinerii sub 26 de ani puteau fi angajati pe o perioada intre sase luni si un an, cu un salariu egal cu 80% din salariul minim din Franta.

Studentii si sindicatele au cerut imediat abrogarea celor doua decrete. Edouard Balladur asigura ca "nu se pune in discutie revizuirea decretelor". Demonstratiile de strada ale tinerilor culmineaza pe 17 martie, cind li se alatura sindicatele salariatilor. Sute de mii de manifestanti protesteaza in toata Franta si izbucnesc ciocniri cu politia. Guvernul francez cedeaza in cele din urma: pe 28 martie 1994, Nicolas Sarkozy, purtator de cuvint al guvernului la acea data, anunta retragerea CIP.