Armata israeliana a preluat controlul asupra unei inchisori din orasul Ierihon din Cisiordania, unde a intrat cu forta folosind tancuri si buldozere si distrugand zidurile. Israelienii au incercat sa-l prinda pe Ahmed Saadat, liderul Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei, pe care il considera responsabil de uciderea unui ministru in 2001.

Potrivit unor oficiali palestinieni, Ahmed Saadat si alti militanti s-au predat in cele din urma armatei israeliene care asediase inchisoarea din Ierihon. Zeci de politisti palestinieni au fost vazuti iesind din inchisoare cu mainile sus.

Purtatorul de cuvant al ministerului de externe israelian, Mark Regev, a declarat ca Israelul a trecut la actiune de teama ca Ahmed Saadat ar fi urmat sa fie eliberat, dupa cum ar fi reiesit din declaratiile liderilor palestinieni.

"Operatiunea israeliana de azi a fost defensiva. Aveam un acord cu Autoritatea Palestiniana si mai multe guverne straine, care prevedea ca ucigasii unor civili israelieni-in acest caz a unui ministru israelian- trebuie tinuti inchisi. Or, se ajunsese in situatia ca liderii palestinieni sa spuna public ca acesti oameni urmau sa fie eliberati", a declarat oficialul israelian.

Raidul a provocat o serie de ciocniri, proteste si rapirea unor straini in Cisiordania si Gaza. In urma tensiunilor care au urmat, au avut loc mai multe incidente:

• Directorul Crucii Rosii din Gaza a fost rapit de indivizi inarmati

• Doi reprezentanti ai organizatiei "Medicii lumii" din Gaza au fost, de asemenea, retinuti

• Birourile Institutului Cultural Britanic din Gaza au fost incendiate si un sediu al UE a fost luat cu asalt

• Sute de persoane au demonstrat in Gaza si Ierihon impotriva raidului israelian

• Militantii palestinieni din gruparea Brigazile Martirilor al-Aqsa i-au avertizat pe cetatenii americani si britanici sa paraseasca teritoriul palestinian imediat

Intelegerea privindu-l pe Saadat

Potrivit unei intelegeri incheiate cu Israelul, Ahmed Saadat era pazit de observatori britanici si americani, pe langa garzile palestiniene, dar tot personalul strain fusese retras inainte de raid din motive de securitate.

Liderul palestinian Mahmoud Abbas a condamnat atacul israelian si a declarat ca Statele Unite si Marea Britanie sunt responsabile de cele intamplate, fiindca si-au retras paznicii de la inchisoare, incalcand acordul cu palestinienii.

Dar ministrul de externe britanic a spus ca Autoritatea Palestiniana a ignorat cererile insistente ale britanicilor referitoare la siguranta personalului.

Ahmed Saadat a fost arestat in legatura cu asasinarea ministrului israelian al turismului Rehavam Zeevi in 2001. A fost un atac menit sa razbune moartea predecesorului lui Ahmed Saadat la conducerea Frontului de Eliberare a Palestinei, ucis de israelieni.

Ahmed Saadat se afla in custodia palestinienilor din 2002 si fusese mutat la inchisoarea din Ierihon sub supraveghere internationala conform unei intelegeri menite sa puna capat asediului israelian asupra sediului lui Yasser Arafat de la Muqataa in luna mai a acelui an.

In luna urmatoare, instanta suprema palestiniana a ordonat eliberarea lui Ahmed Saadat, afirmand ca nu exista dovezi privind o legatura intre el si asasinarea ministrului israelian. Unii oficiali israelieni au declarat ca Ahmed Saadat va fi ucis daca e pus in libertate, iar cabinetul palestinian a impiedicat eliberarea sa.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.