Autopsia efectuata de specialistii olandezi confirma ipoteza de infarct miocardic in cazul mortii fostului lider iugoslav. Nu exista suspiciuni ca infarctul ar fi fost (auto)provocat. Cert e ca nu va fi inmormintat ca un erou.

Autopsia a fost filmata si urmarita de medici legisti din Serbia. Rezultatele nu spulbera insa toate speculatiile. Un purtator de cuvint al Tribunalului Penal International a subliniat ca e prea devreme pentru a spune daca infarctul a survenit in urma unei otraviri sau pentru a respinge posibilitatea sinuciderii. O ancheta privitoare la conditiile mortii lui Milosevici a fost ordonata de judecatorul TPI, Fausto Pocar. Duminica, avocatul lui Milosevici declarase ca exista o scrisoare in care clientul sau cere ajutor Rusiei, cu citeva zile inaintea mortii sale, spunind ca e tratat cu medicamente nepotrivite, utilizate in caz de tuberculoza si lepra, ca sa fie redus la tacere. MAE din Rusia a confirmat primirea scrisorii.

Toxicologul olandez Donald Uges, care i-a facut analize lui Milosevici cu doua saptamini in urma, crede ca acesta a luat deliberat respectivele medicamente. Sirbul ar fi incercat astel sa forteze o deplasare la Moscova pentru tratament. Semnele de intrebare vor fi risipite abia de analiza toxicologica ale carei rezultate vor fi aflate in citeva zile.

Fara funeralii nationale

Vuk Draskovici, ministrul de Externe din Serbia Muntenegru, a declarat ca a purta doliu pentru Milosevici ar fi "o rusine". "Prin ridicarea unui criminal in serie la rangul de erou national, victimele lui sint ucise din nou, iar Serbia se dezonoreaza", a adaugat Draskovici. Partidul Socialist, al carui membru a fost si Milosevici, a cerut organizarea de funeralii nationale pentru fostul lider sirb. Presedintele Boris Tadici a declarat insa ca organizarea de funeralii ar fi nepotrivita pentru rolul pe care Serbia il are in noua istorie.

O pozitie asemanatoare a fost sustinuta de SUA. "Verdictul istoriei in cazul Milosevici este clar: el era, de mult timp, una dintre fortele malefice din Europa", a comentat Condoleezza Rice moartea lui Milosevici. Nici populatia sirba nu e dispusa sa plinga prea tare dupa Milosevici. Din contra, sute de belgradeni au depus coroane la mormintul lui Zoran Djindjici, cel care l-a dat jos pe Milosevici de la putere, asasinat acum trei ani.

Cine ia mortul?

Trupul neinsufletit al fostului lider iugoslav, supranumit de presa "Macelarul din Balcani", urma sa fie predat ieri fiului sau. Pare ca fostul lider sirb va fi inmormintat la Belgrad. Sotia lui Slobodan, Mira Markovici, traieste in exil in Rusia. Ea nu se poate intoarce in Serbia deoarece risca arestarea pentru abuz de putere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.