Autorul cartii "Codul Da Vinci", Dan Brown, a respins acuzatiile de plagiat aduse de doi istorici care afirma ca el ar fi copiat ideile dintr-o carte a lor, "Sfantul sange, Sfantul Graal". Dan Brown s-a prezentat la tribunal in cazul deschis de istoricii Richard Leigh si Michael Baigent, care au dat in judecata editura Random House. "Reactia lor m-a socat. Plus ca nici nu o inteleg", a afirmat Dan Brown.

Teoria disputata

Atat "Codul Da Vinci" cat si "Sfantul sange, Sfantul Graal" se bazeaza pe ideea ca Isus nu a murit pe cruce ci a supravietuit, a avut copii cu Maria Magdalena si ca linia lor genealogica poate fi urmata pana in ziua de azi.

Dan Brown a subliniat ca istoricii Michael Baigent si Richard Leigh sunt doar dintre scriitorii care au dezvoltat aceasta teorie.

"Cu toate astea, am facut tot posibilul sa ii mentionez ca fiind cei care au adus aceasta teorie in atentia lumii", subliniaza Dan Brown.

"Sunt uimit de decizia lor de a deschide un caz in instanta pentru plagiat". "Afirmatia lor ca le-am furat si exploatat munca nu are nici un temei".

Dan Brown a declarat ca sotia sa, Blythe, a facut majoritatea cercetarilor pentru carte si ca este greu de spus exact din ce surse s-au inspirat in documentarea pentru cartea "Codul Da Vinci".

"De-a lungul cercetarilor, am discutat cu istorici si alti academicieni, am calatorit de la Vatican in Franta, Anglia si Scotia pentru a investiga detaliile pentru carte".

Dan Brown precizeaza ca initial nu era sigur daca sa includa in carte si teoria ca linia descendentilor lui Isus a supravietuit fiindca a crezut ca cititorii o vor gasi "de necrezut si inaccesibila".

Sotia lui l-a convins insa sa o mentioneze in carte si Dan Brown spune ca a citit despre aceasta teorie in mai multe locuri, inainte de a citi cartea "Sfantul sange, Sfantul Graal".

Unul dintre istoricii care il acuza de plagiat, Michael Baigent, a declarat in instanta ca Dan Brown a furat practic intreaga structura a cercetarilor facute pentru "Sfantul sange, Sfantul Graal".

El a adaugat ca intre cele doua carti exista similitudini clare dar a admis ca sunt si multe diferente.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.