Multi dintre miliardarii lumii sunt cunoscuti si pentru donatiile de ordinul zecilor de milioane de dolari pe care le fac agentiilor de caritate. Spre exemplu, presedintele Microsoft, Bill Gates, cel mai bogat om de afaceri din lume, este si cel mai mare donator in scopuri caritabile. In galeria acestor oameni extraordinar de bogati exista insa si personaje care contrazic regula. Este cazul multimiliardarilor Warren Buffett si Ingvar Kamprad: doua persoane extrem de calculate. In ciuda bogatiei lor, care acumulata ajunge la 70 de miliarde de dolari, cei doi sunt cunoscuti pentru faptul ca nu "sunt prea largi la punga" si pentru modul de viata aproape spartan.

Ingvar Kamprad Avere: 24 miliarde $ Locul 4 in topul Forbes

Kamprad s-a nascut intr-o zona saraca a Suediei, in orasul Älmhult si s-a lansat in afaceri vanzand prin posta diverse nimicuri locuitorilor din regiunea Smaland. Inceputurile mai mult decat umile ale afacerilor sale si-au pus amprenta asupra modului de viata al fondatorului Ikea. Spre exemplu, Kamprad a impus tuturor celor care lucreaza la Ikea sa faca mai multe economii. Directorii intervievati de cotidianul britanic "The Guardian" isi amintesc ca pe cand conducea compania, seful lor le impunea sa zboare numai cu avioane ale companiilor low-cost si ca intotdeauna trebuiau sa se cazeze la hoteluri cu preturi mici.

Aceeasi sursa citeaza faptul ca Ingvar Kamprad nu bea nimic din barul din camera de hotel fara ca apoi sa se duca sa cumpere de la un supermarket acelasi produs la un pret mult mai mic si sa-l inlocuiasca pe cel consumat in camera.

De-a lungul timpului compania Ikea a trebuit sa faca fata unei serii de acuzatii. Una dintre ele a fost aceea conform careia, in ciuda cifrei de afaceri imense, firma evita sa plateasca toate impozitele. Acuzatia a fost lansata de jurnalistul suedez Stellan Bjork in 1998. "Am crezut ca va fi un subiect fierbinte si ca Ikea va reactiona violent. Am auzit ca totul a ajuns la urechile lui Kamprad, care ar fi spus: "Vai de mine! Atat de multi bani platim statului pe impozite?"", a declarat ziaristul pentru "The Guardian".

Impozitele sunt si motivul pentru care miliardarul suedez traieste din anii ‘70 in Elvetia. "Puneti problema din acest punct de vedere: a ales Elvetia nu din cauza privelistii oferite de muntii Alpi", a explicat cu subinteles un angajat al companiei ziaristului de la "The Guardian".