"Trebuie sa introducem si sa reintroducem vize temporare pentru celelalte tari - chiar si pentru cele care nu aveau nevoie de viza pina acum - , dar care sint posibile tari de origine pentru femeile si copiii traficati", a spus vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini.

Romania nu e vizata

Purtatorul de cuvint al comisarului Frattini, Friso Roscam Abbing, ne-a declarat ieri ca "vicepresedintele a spus public ca nu considera Romania si Bulgaria ca tari de origine". Initial, comisarul nu a precizat despre ce tari este vorba: "Nu pot sa va dau o lista, pentru ca nu-mi place sa invinuiesc anumite state, ca tari de origine. Dar stiti foarte bine, in partea estica a Europei exista o regiune de origine a prostitutiei", a spus el.

Comisarul s-a referit si la tari din America Latina, in Africa subsahariana si Asia. El a declarat ca la viitoarea reuniune a ministrilor europeni de Interne, care urmeaza sa se desfasoare la 27 aprilie, va face propunerea ca aceste vize temporare pentru o perioada de 45 de zile sa fie introduse. Comisarul a adaugat ca fiecare cerere de viza venita din partea femeilor trebuie cercetata cu atentie, deoarece deseori "femeile mint si spun ca vor sa participe la evenimente culturale".

Bordeluri fotbalistice

Prostitutia este legala in Germania, iar in Berlin s-a construit un "superbordel" cu 70 de camere, in apropiere de principalul stadion de fotbal. Bordelul va putea primi 600 de clienti zilnic. In Dortmund si Köln au fost aduse "boxe pentru prostitutie", echipate cu toalete si dusuri. Politia se asteapta ca numarul clientilor prostituatelor sa creasca aproximativ cu 30% in timpul campionatului.

Ministrul Justitiei din Suedia, Thomas Bodstrom, a fost primul care a atras atentia asupra problemei traficului de femei pentru prostitutie pe durata campionatului. Bodstrom, jucator de fotbal din prima liga in anii ’80, s-a declarat ingrijorat de fenomen si a cerut Germaniei sa ia masuri. Aproximativ 40.000 de femei ar putea fi aduse in Germania sa se prostitueze, estimeaza ONG-urile. Organizatia Internationala a Muncii (OIM) apreciaza la 10.000 numarul victimelor traficului de persoane care se prostitueaza in Germania.

Cotidianul "Folha de Sao Paulo" din Brazilia a relatat ca numeroase mame din Campo Grande au semnalat ca fiicele lor au fost abordate la iesirea de la scoala pentru a li se propune sa faca parte din grupuri de fani care sa mearga in Germania pe gratis. Braziliencele nu au nevoie de viza pentru Germania.

Europarlamentarele socialiste au reactionat cu indignare la propunerea lui Frattini, anuntata chiar de Ziua femeii.

Discriminare evidenta

"Sintem ingrozite. Trebuie sa actionam impotriva traficantilor, nu sa discriminam si mai mult femeile", au anuntat parlamentarele socialiste Lissy Groener, Pia Locatelli si Christa Prets. "Toate femeile vor trebui sa indeplineasca noi cerinte pentru obtinerea vizei. Este o discriminare strigatoare la cer", continua comunicatul lor. Reprezentanta in Germania a Amnesty for Women, Veronica Munk, considera ca propunerea comisarului Frattini "este o discriminare clara, atit sexuala, cit si a drepturilor omului. Cum vor proceda, le vor intreba pe toate femeile daca merg ca suporter in Germania sau ca prostituate? Sau le vor interzice femeilor accesul daca provin din tari care nu participa la Campionatul Mondial? Este o masura nerealista si ilogica". Ea ne-a declarat ca doar o mica minoritate dintre prostituatele straine fac acest lucru impotriva vointei lor, majoritatea venind in Germania din dorinta de a cistiga bani.