Campania electorala pentru alegerile legislative anticipate de la 28 martie din Israel a fost anuntata oficial ieri dimineata de posturile de radio si urma sa inceapa oficial in cursul serii la trei canale de televiziune. Amir Peretz, Liderul Partidului Muncii (centru-stanga) a fost primul care a luat cuvantul, pledand in special pentru marirea salariului minim. Laburistii, care conduceau guvernul in momentul semnarii primelor acorduri de pace cu palestinienii, in 1993, au lansat acum sloganul "Sa luptam impotriva terorii, sa infrangem saracia".

Premierul interimar Ehud Olmert a vorbit in numele Kadima (Inainte, centru-dreapta), partid dat drept favorit in optiunile electoratului israelian de majoritatea sondajelor de opinie."Sper intr-un stat Israel cu frontiere permanente si majoritate evreiasca", a spus Olmert, ai carui apropiati au evocat recent intentia premierului interimar de a proceda la noi retrageri "unilaterale" din Cisiordania, in pofida "lipsei de parteneri palestinieni".

Dupa spitalizarea lui Ariel Sharon, aflat in coma dupa ce la 4 ianuarie a.c. a suferit o grava hemoragie cerebrala, Ehud Olmert a preluat conducerea guvernului si pe cea a partidului Kadima, creat in toamna anului trecut de premier. In cursul serii de ieri, telespectatorii au putut urmari timp de aproape o ora spoturile publicitare ale partidelor ce se vor infrunta in cursa electorala. Pretul total al acestei campanii este estimat la peste zece milioane de dolari.

Cele mai recente sondaje de opinie indica un usor recul al Kadima, care continua insa sa conduca in intentiile de vot ale electoratului israelian. Potrivit rezultatelor unei anchete sociologice publicate de cotidianul Yediot Aharonot, Kadima ar urma sa obtina 38 din cele 120 de mandate ale Knessetului (parlamentul israelian), fata de 43, in urma cu trei saptamani. Kadima este urmat in preferintele electoratului de Partidul Muncii (centru-stanga, creditat cu 20 de mandate) si de Blocul Likud (dreapta nationalista), fostul partid fondat si condus de Ariel Sharon pana in momentul demisiei sale. Acest recul al Kadima este atribuit de majoritatea comentatorilor unor "afaceri" imobiliare in care a fost implicat Ehud Olmert.

Unii analisti politici considera ca aceasta campanie electorala va reprezenta mai mult o confruntare intre personalitatile politice, decat intre platforme si ideologii. Daca sondajele de opinie se vor adeveri, pentru guvernare va trebui creata o alianta. O uniune naturala ar fi reprezentata de Kadima-Likud, insa data fiind rivalitatea dintre Olmert si Netanyahu este de asteptat ca noul partidul creat de Sharon sa formeze cu laburistii un guvern de uniune nationala, suficient de puternic incat sa sustina evacuarea unor noi colonii din Cisiordania. Din acest motiv, "ulii" dreptei nationaliste l-au poreclit pe Olmert "Smolmer", ceea ce in ebraica inseamna "de stanga".

Olmert marturiseste ca Sharon l-a desemnat drept succesor al sau

Premierul israelian interimar Ehud Olmert a marturisit luni seara ca primul ministru Ariel Sharon i-a spus inainte de a fi spitalizat sa fie pregatit sa ii succeada in functie."Doresc sa fii gata sa imi iei locul, mi-a spus Ariel Sharon", a declarat Ehud Olmert intr-o emisiune a canalului doi al televiziunii israeliene. Premierul interimar israelian a indicat ca Ariel Sharon a facut aceasta declaratie dupa ce l-a determinat sa paraseasca primaria Ierusalimului, "pentru a face impreuna lucruri marete".

Ehud Olmert a fost primar al Ierusalimului in perioada 1993-2003, inaintea ralierii sale la guvernul condus de Sharon, devenind vicepremier si ministru al comertului si industriei. Dupa spitalizarea lui Ariel Sharon, care la 4 ianuarie a.c. a suferit o grava hemoragie cerebrala, Ehud Olmert a preluat conducerea guvernului si pe cea a nou infiintatului partid Kadima (Inainte, de centru-dreapta), creat in toamna anului trecut de Sharon si dat drept mare favorit al alegerilor legislative de la 28 martie, conform celor mai recente sondaje de opinie.

Israelul il ameninta pe premierul palestinian desemnat
Israelul i-ar putea elimina fizic pe unii lideri ai Hamas, inclusiv pe premierul desemnat Ismail Haniyeh, daca miscarea radicala palestiniana reia atacurile asupra statului evreu, a declarat ieri ministrul apararii israelian Shaul Mofaz, citat de agentiile de presa internationale."Din momentul in care Hamas va relua calea terorismului, nimeni din aceasta miscare nu va beneficia nici de cea mai mica imunitate", a declarat Shaul Mofaz postului de radio militar israelian, raspunzand la o intrebare privind un eventual asasinat cu tinta fixa impotriva lui Haniyeh.

Avi Dichter, un fost sef al fortelor de securitate interna din Israel, Shin Beth, aflat acum in conducerea partidului Kadima (centru-dreapta), a amenintat cu inchiderea si moartea lui Ismail Haniyeh."Daca o data aflati la putere Haniyeh si oamenii lui vor continua politica de teroare si asasinate, ei se vor afla in spatele gratiilor unde se vor intalni cu seicul Yassin", liderul spiritual al Hamas, asasinat de Israel in 2004.

In septembrie 2003, Ismail Haniyeh a reusit sa scape dintr-o tentativa esuata de asasinat impotriva seicului Yassin, a carui resedinta din Gaza a fost vizata de o bomba lansata de la bordul unui avion militar israelian. Din 1987, de la declansarea primei Intifada (revolta palestinienilor din teritoriile ocupate de Israel), Ismail Haniyeh a executat mai multe pedepse cu inchisoarea in Israel. Dupa izbucnirea celei de-a doua Intifada, in septembrie 2000, Hamas, care a castigat detasat alegerile legislative palestiniene de la 25 ianuarie a.c. si pledeaza pentru distrugerea statului Israel, a lansat cel putin 60 de atacuri teroriste antiisraeliene.

Spre deosebire de Jihadul islamic insa, Hamas a respectat armistitiul convenit anul trecut de principalele factiuni radicale palestiniene privind oprirea operatiunilor impotriva Israelului. Intr-un atac aerian lansat luni, fortele israeliene au ucis doi militanti ai Jihadului islamic si inca trei civili din Fasia Gaza, inclusiv un baietel palestinian de opt ani.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.