Agentia Internationala pentru Energie Atomica decide in aceste zile, la Viena, daca va propune Consiliului de Securitate sa impuna sanctiuni, puterii de la Teheran.

Mohamed El Baradei a declarat, la deschiderea reuniunii guvernatorilor Agentiei, ca o solutionare diplomatica in cazul dosarului nuclear iranian nu este inca tarzie. Directorul AIEA, Mohamed El Baradei a evocat, fara a da detalii, negocierile dintre Moscova si Teheran, in legatura cu propunerea Rusiei de imbogatire a uraniului iranian pe teritoriul sau."Dupa cum s-a hotarat in februarie, voi transmite rezultatele raportului meu Consiliului de Securitate. Daca acesta va fi de acord cu raportul, ramane de vazut si depinde foarte mult de progresul pe care il vor face partile la masa de negocieri", a declarat directorul AIEA, Mohamed El Baradei.

El Baradei a precizat ca Iranul a renuntat la pozitia sa categorica si a propus sa inceteze pentru doi ani programul de imbogatire a uraniului la scara industriala. Oferta Iranului a fost respinsa vehement de puterile occidentale care doresc ca puterea de la Teheran sa le garanteze o perioada de inactivitate nucleara de zece ani. "Consider ca subiectul are implicatii serioase in ceea ce priveste pacea si securitatea internationala. Intreaga securitate regionala din Orientul Mijlociu este in joc, a mai spus Mohamed El Baradei.

Mahmoud Ahmadinejad pretinde compensatii din partea Agentiei

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, ultraconservator, a pretins compensatii din partea Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA), pentru ca a obligat Iranul sa suspende timp de peste doi ani activitatile sale nucleare, a informat ieri postul oficial de televiziune de la Teheran. Ahmadinejad a lansat aceasta cerere inaintea inceperii celei de-a doua zile a reuniuni a Consiliului guvernatorilor AIEA, la Viena, care include si dosarul nuclear iranian. In legatura cu acest dosar, reuniunea ar urma sa decida sesizarea Consiliului de Securitate al ONU, care ar putea impuse sanctiuni economice Iranului."AIEA este cea care trebuie sa acorde acum compensatii Iranului, deoarece (suspendarea activitatilor nucleare) a oprit progresul stiintei, tehnologiei si economiei" acestei tari, a declarat presedintele Ahmadinejad.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.