Jumatatea ucraineana pro-rusa ameninta noua democratie cu ample miscari de strada

Curtea Suprema a Ucrainei a demarat ieri audierile in cadrul a ceea ce pare a fi ultimul apel al fostului premier Viktor Ianukovici, care a pierdut luna trecuta alegerile prezidentiale, relateaza Rompres.

Reprezentanti ai lui Ianukovici, care a acumulat in scrutinul din 26 decembrie 44,2% din sufragii fata de 51,99 cat a obtinut contracandidatul sau, au cerut Curtii anularea rezultatelor date publicitatii de Comisia Electorala Centrala de la Kiev. Pro-occidentalul Iuscenko nu poate fi investit pana cand rivalul sau nu-si epuizeaza toate posibilitatile de apel. Perdantul alegerilor ucrainene, Viktor Ianukovici, pare sa nu renunte, fiind sustinut intens de populatia din regiunile estice ale Ucrainei. In timpul interludiului dintre al doilea si al treilea tur al alegerilor din Ucraina, mai multi guvernatori ai acestor regiuni estice si-au anuntat intentia de secesiune fata de Kiev.

Sprijin neconditionat de la minerii din Donetk

Peste 25.000 de suporteri ai fostului premier Ianukovici, in marea lor parte mineri, au manifestat duminica in orasul Donetk, din sud-estul Ucrainei, unde au si infiintat o tabara de corturi, urmand exemplul opozitiei portocalii de la Kiev. Seful acestei tabere de corturi, Dmitri Prudnikov, a declarat pentru presa rusa ca in cursul zilei de duminica au fost instalate 50 de corturi, alte 20 urmand sa fie ridicate in cursul zilei de ieri. In tabara de corturi din Donetk si-au stabilit cartierul general reprezentanti ai partidelor politice si organizatiilor non-guvernamentale din 15 regiuni estice ale Ucrainei.

Vladimir Marcenko, lider al Partidului Socialist Progresist a declarat ca manifestatiile de strada din Donetk sunt indreptate impotriva "deciziei neconstitutionale a Comisiei Electorale Centrale de a-l declara pe Viktor Iuscenko invingator in alegerile prezidentiale". Participantii la manifestatia de duminica din Donetk au cerut televiziunii de stat ucrainene sa transmita in direct protestele lor si au blocat circulatia prin centrul orasului pentru mai multe ore.

Pe de alta parte, nici suporterii lui Iuscenko nu se lasa mai prejos, mai multe mii dintre acestia ramanand in tabara de corturi ridicata in centrul Kievului. Suporterii lui Iuscenko sustin ca nu vor pleca pana nu va avea loc ceremonia de inaugurare a acestuia in postul de presedinte al Ucrainei. "Nu vom pleca de aici pana cand nu va avea loc inaugurarea - altfel ar fi ca si cum am pleca cu mainile goale", a declarat pentru postul de radio BBC Andrei Khomenko, unul dintre liderii taberei de corturi din Kiev.

Ianukovici ameninta

Perdantul alegerilor prezidentiale, Viktor Ianukovici, a declarat ieri ca nu exclude eventualitatea unor manifestatii de strada si mai ample ale suporterilor sai, in "cazul in care Curtea Suprema va da un verdict incorect in cazul plangerilor sale privind abuzurile din cadrul alegerilor". Ianukovici a precizat ca suporterii sai s-au asteptat la alegeri libere si corecte, iar actiunile acestora in viitor "depind de deciziile care vor fi luate de Curtea Suprema".

Reprezentantii lui Ianukovici au depus la Curtea Suprema a Ucrainei 600 de dosare continand dovezi privind fraudarea alegerilor in urma carora Viktor Iuscenko, candidatul pro-occidental, a fost declarat castigator. Ianukovici a mai facut ieri cateva remarce impotriva judecatoarei Lilia Grigorieva afirmand ca "aceasta a respins in mod arbitrar principalele plangeri". Ianukovici a inaintat mai multe apeluri catre Curtea Suprema de la Kiev in incercarea de a anula alegerile care l-au declarat invingator pe Iuscenko, insa toate acestea au fost respinse.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.