Un raport al organizatiei pentru drepturile omului, Amnesty International, arata ca sunt mii de oameni - tinuti prizonieri in Irak de fortele multinationale conduse de americani - carora nu li se respecta drepturile esentiale. Acelasi raport sustine ca sunt din ce in ce mai multe dovezi privind acte de tortura practicate de fortele de securitate irakiene. Amnesty International spune ca fortele multinationale si autoritatile irakiene trebuie sa ia urgent masuri pentru a pune capat abuzurilor impotriva drepturilor omului...daca e sa mai fie vreo speranta de a opri alunecarea Irakului catre violente sectare.

Raportul Amnesty afirma ca la aproape trei ani de la invazia condusa de Statele Unite, situatia drepturilor omului in Irak este in continuare disperata.

Organizatia descrie rolul fortelor multinationale, si in special al celor americane si britanice, ca fiind dezagreabil. Nici acestea, nici autoritatile irakiene pe care le sprijina nu luat suficiente masuri pentru a-i proteja de detinuti de tortura si rele tratamente...se spune in raport.

Cei peste 14 mii de detinuti aflati sub controlul fortelor coalitiei, unii de peste doi ani, sunt captivi intr-un sistem de detentie arbitrara care le refuza drepturile elementare.

Anchetele penale care au avut loc, pentru abuzuri ale fortelor americane sau britanice, s-au concentrat in general asupra personalului de rang inferior.

Pedepsele nu au reflectat gravitatea faptelor, se afirma in raportul Amnesty International, care spune, de asemenea, ca au aparut din ce in ce mai multe dovezi privind acte de tortura comise de fortele de securitate irakiene, in ciuda diverselor scandaluri si promisiuni ca se vor face anchete si nu vor mai exista rele tratamente.

"Abuzuri ca pe vremea regimului Saddam Hussein"

Raportul este dat publicitatii la doar cateva zile dupa unele comentarii facute de fostul responsabil ONU pentru drepturilor omului in Irak, John Pace, care si-a parasit postul recent. Domnul Pace a declarat ca abuzurile impotriva drepturilor omului in Irak sunt acum la fel de grave ca si pe vremea lui Saddam Hussein, cu un numar din ce in ce mai mare de persoane torturate sau ucise fara proces.

Fostul reprezentant ONU a spus ca in jur de trei sferturi din cele cateva sute de cadavre care ajung la morga din Bagdad in fiecare luna apartin unor persoane care par sa fi fost torturate si ucise.

O mare parte din vina este atribuita militiilor siite care opereaza sub comanda Ministerului de Interne.
Ministrul Bayan Jabr a declarat sambata ca au fost date ordine ca nici o arestare sa nu fi facuta fara mandat emis de procurori si ca toate militiile vor fi desfiintate.

Oficialul irakian a spus ca ancheta guvernamentala privind presupuse abuzuri asupra detinutilor, ancheta lansata in noiembrie anul trecut si care ar fi trebuit sa produca un raport in termen de doua saptamani, ar urma sa fie finalizata in curand.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.