Politicienii cu viziuni liberale din Arabia Saudita fac de mai multa vreme presiuni sa se ridice interdictia impotriva femeilor la volan. Regula a fost impusa acum 15 ani de clericii sauditi care au interzis femeilor sa conduca o masina intrucat aceasta ar putea duce la purtari "neislamice".

Guvernul incearca acum sa ofere un rol mai proeminent femeilor in viata publica. Dar codul rutier adoptat la inceputul lunii nu a reusit sa ridice interdictia la adresa femeilor.

Un milion de soferi particulari

"Nu vreau sa conduc doar din comoditate", explica Mehed Tora, economist si femeie de afaceri. "Am motive financiare", spune Mehed Tora precizand ca in Arabia Saudita exista aproape un milion de soferi particulari.

Anual - in toata tara - se cheltuie 12 miliarde de riali doar pentru salariile soferilor, din cauza acestei sergregari intre sexe.

Economista Mehed Tora crede ca daca Arabia Saudita ar economisi banii cheltuiti pe salariile soferilor, ar avea de castigat si economia tarii si femeile.

Multe femei vor sa se puna capat interdictiei de a conduce si - implicit - dependentei lor de rudele de sex masculin, sau de soferii particulari.

Samiel al-Moodi este medic in orasul Jeddah si adesea trebuie sa se duca de graba la spital sa-si ajute pacientele sa nasca. "Daca am o nastere la spital, dar copiii mei sunt la scoala si soferul este plecat cu ei, atunci apar complicatii. Daca as putea sa conduc as castiga timp", spune doctorita adaugand ca femeile care nu-si permit sa aiba sofer au probleme si mai mari cand vor sa se deplaseze.

Disputa intre conservatori si liberali

Clericii sauditi au interzis acum 15 ani sofatul femeilor motivand ca ar conduce la relatii pacatoase intre barbati si femei, subminand stabilitatea societatii. Multi continua sa se impotriveasca sofatului femeilor, dar altii accepta acum ideea ca a conduce nu e un pacat.

Masan al-Egi, un activist islamist, precizeaza: "Cerem legi care sa-i pedepseasca aspru pe cei care nu se comporta cum trebuie fata de femei. Trebuie sa scapam de atitudinile periculoase. Altminteri - din punctul nostru de vedere nu e nici o problema ca femeile sa sofeze". Dupa atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite, autoritatile saudite au incercat sa modernizeze unele aspecte sociale.

'Deturnarea atentiei'

In ce priveste sofatul femeilor, oficialii se comporta ezitant. Ministrul culturii, Eid Madani, a anuntat recent ca nu exista nici o lege saudita care sa le impiedice pe femei sa conduca. El crede ca problema e de alta natura.

"Cred ca e un subiect cu puternica incarcatura simbolica. A devenit un fel de teren de lupta intre diversele grupuri din societate care nu sunt neaparat interesate de faptul in sine - de sofatul in randul femeilor - dar se tem ca nu cumva acceptand acest lucru sa se piarda teren serios si in alte domenii", explica ministrul saudit al culturii.

De altfel, multe femei cred ca aceasta disputa umbreste chestiuni mult mai serioase.

"Asta nu e o prioritate", spune una din multele femei saudite. "Vreau altfel de drepturi - care evident includ si sofatul. Dar mai intai vreau sa pot obtine acte fara complicatii, vreau sa pot calatori in afara tarii fara sa am nevoie de permisiunea sotului, sau a fiilor mei. Astea sunt adevaratele prioritati."


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.