Intr-o conferinta de presa desfasurata in capitala Pakistanului, Islamabad, unde a efectuat o vizita de 24 de ore, presedintele SUA George Bush l-a laudat pe presedintele Pervez Musharraf pentru "decizia curajoasa" pe care a luat-o de a lupta impotriva terorismului, dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, de la New York si Washington. Liderul american a spus ca presedintele Pakistanului "intelege miza, intelege responsabilitatea, necesitatea de a avea o strategie capabila sa infranga dusmanul".

Reafirmandu-si sprijinul pentru Washington, generalul Musharraf a declarat ca "este absolut clar ca avem un parteneriat strategic in domeniul luptei impotriva terorismului". George W. Bush a mai spus ca trebuie actionat in continuare pentru infrangerea Al-Qaeda."Cea mai buna cale de a infrange Al-Qaeda, este de a face schimb de informatii bune, de a-i localiza (Al-Qaeda) si apoi de a fi gata sa ii aducem in fata justitiei", a spus presedintele Bush. El a mai declarat ca nici Statele Unite, nici Pakistanul, nu vor "da inapoi in fata acestor ucigasi", adaugand: "Vom castiga acest razboi impreuna".

O mare parte a discutiilor, dupa cum a mai spus George W. Bush, a fost consacrata reformelor democratice. Liderul american a descris alegerile prezidentiale programate sa aiba loc in Pakistan in 2007 drept o mare ocazie, si a adaugat ca e nevoie ca aceste alegeri sa fie corecte. Presedintele Musharraf a admis ca functia si uniforma sa militara reprezinta in continuare o chestiune care trebuie rezolvata, dar a afirmat ca el este cel care a adus in Pakistan ceea ce a numit esenta democratiei.

Dar, potrivit unui corespondent BBC care il insoteste pe presedintele Bush in turneul sau in Asia de Sud, arestarea unor politicieni de opozitie care protestau fata de vizita dlui Bush va da nastere probabil unor noi intrebari privind palmaresul democratic al Pakistanului. Dupa cum relateaza corespondentul BBC la Islamabad, majoritatea pakistanezilor vor fi probabil dezamagiti de faptul ca Bush nu a facut nici anunt major in domeniul sprijinului economic sau politic, asa cum a facut anterior in India.

Raspunzand intrebarilor reporterilor, presedintele Bush a declarat ca istoria si si necesitatile energetice ale Indiei si Pakistanului sunt diferite - ceea ce, in opinia observatorilor, a fost o referire indirecta la implicarea, in trecut, a cercetatorului care a pus la punct programul nuclear al Pakistanului, in actiuni de proliferare.Daca a existat un punct de satisfactie pentru guvernul presedintelui Musharraf, acesta este asigurarea primita de la presedintele Bush ca noua relatie strategica a Americii cu India nu va fi pe socoteala Pakistanului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.