Uniunea Europeana a decis ca va debloca un ajutor financiar de 120 milioane de euro pentru Autoritatea Nationala Pales-tiniana, acesti bani ajutand la acoperirea nevoilor fundamentale ale palestinienilor. Acest lucru a fost anuntat de comisarul european pentru Relatii Exterioare, Benita Ferrero-Waldner, la sosirea sa la Bruxelles, unde s-a intalnit cu ministrii Afacerilor Externe ai celor 25 de tari.

Ajutorul financiar acordat Autoritatii Palestiniene a fost suspendat in urma castigarii alegerilor legislative a gruparii Hamas, considerata de Uniunea Europeana a fi o organizatie terorista. Sub presiunea Statelor Unite, UE a amenintat ca va taia finatarea, daca Hamas nu va recunoaste Israelul. "Autoritatea Palestiniana nu isi poate echilibra finantele fara ajutor extern", a declarat comisarul european Benita Ferrero-Waldner, invitand astfel tarile, in special cele arabe, sa consimta la un efort financiar suplimentar. Din cele 120 de milioane de euro, 40 de milioane vor servi la finatarea aprovizionarii cu energie electrica a teritoriilor palestiniene. "De fapt, noi vom plati facturile de electricitate direct companiilor", a indicat comisarul austriac Waldner, al carei tara detine presedentia Uniunii Europene.

Restul de 64 de milioane vor fi deblocate, indirect, de catre Agentia Natiunilor Unite si vor fi folositi pentru refugiatii palestinieni (UNRWA). Waldner a mai subliniat faptul ca 17,5 de milioane de euro, retrasi dintr-un fond al Bancii Mondiale, vor fi deblocati si vor fi folositi la plata salariilor guvernului de tranzitie.

Dupa victoria gruparii Hamas, criza financiara a Autoritatii Palestiniene s-a agravat. Statele Unite care considera Hamas ca fiind o miscare terorista, a cerut Autoritatii Palestiniene restituirea unei asistente de 50 de milioane de dolari destinati proiectelor de infrastructura. Dupa castigarea alegerilor legislative de catre Hamas, Israelul a stopat transferul fondurilor provenind din taxele vamale si TVA percepute de la produsele destinate teritoriilor palestiniene si care se ridicau la aproximativ 50 de milioane de dolari pe luna. Emisarul Cvartetului international din Orientul Apropiat, James Wolfensohn a estimat ca Autoritatea Palestiniana se va afla, in urmatoarele doua saptamani, in stare de faliment.

Fostul presedinte al Bancii Mondiale a evaluat deficitul, pe care il atribuie in mod esential suspendarii varsamantului taxelor percepute de Israel, la 100 de milioane de dolari pentru februarie si la 70 de milioane de dolari pentru luna martie. Conform declaratiei sale, "intre 60 si 80 de milioane sunt necesare in saptamanile urmatoare, pentru a plati salariile functionarilor. Nu este cazul sa va spun ca o incapacitate de plata a salariilor pentru cei 140.000 de functionari ai Autoritatii Palestiniene va avea consecinte de mare anvergura, nu doar pentru economia palestiniana, ci si pentru securitatea si stabilitatea palestinienilor si israelienilor", a subliniat Wolfensohn.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.