Presedintele american George W. Bush va incerca in cursul acestei saptamani, in cadrul primei sale vizite in Asia de Sud, sa ajunga la un progres in legatura cu un acord de cooperare nucleara cu India si sa convinga Pakistanul sa actioneze intr-o mai mare masura impotriva liderilor retelei Al-Qaeda.

"In aceasta regiune vitala, provocarile sunt mari si oportunitatile fara precedent", a afirmat presedintele Bush, care va parasi azi SUA. Regiunea pe care o va vizita liderul de la Casa Alba si in care se gasesc doua state rivale, ambele detinatoare de arme nucleare, este o zona cu un mare potential economic, noteaza sursa citata. In India, unde va sta trei zile, presedintele Bush va incerca sa reduca din barierele comerciale. El a recunoscut la sfarsitul saptamanii trecute ca acordul nuclear in discutie intre SUA si India reprezinta o "problema dificila’" si ca mai sunt multe de facut.

Acordul prevede recunoasterea statutului nuclear militar al Indiei, insa implica faptul ca New Delhi sa accepte sa separe in mod clar cercetarile militare de cele civile in domeniul nuclear. Subiectul care va domina convorbirile din Pakistan va fi terorismul. Liderul american va incerca sa il convinga pe omologul sau pakistanez, Pervez Musharraf, sa depuna mai multe eforturi pentru capturarea lui Osama Ben Laden si a adjunctului sau Ayman Al-Zawahiri, care se ascund in zona de granita cu Afganistanul. Presedintele Bush a facut cunoscut de asemenea ca ii va cere liderului pakistanez sa ia masuri pentru a-i impiedica pe separatistii din Kashmir sa utilizeze acest teritoriu pentru a comite atacuri impotriva Indiei.

India acuza Pakistanul ca inarmeaza si antreneaza din 1989 pe teritoriul sau si in regiunile pe care le controleaza insurgenti combatanti, noteaza sursa citata. Kashmirul, zona disputata de cele doua parti, se afla la originea a doua razboaie intre cele doua state. India si Pakistanul controleaza fiecare cate o parte din Kashmir, insa fiecare tara doreste controlul total asupra provinciei.

SUA vor sa retraga 8.000 de militari din Okinawa

Statele Unite intentioneaza sa isi retraga 8.000 de militari stationati in arhipelagul japonez Okinawa (sud), cu o mie mai mult decat era prevazut prin acordul intervenit intre Washington si Tokio anul trecut, relateaza cotidianul Yomiuri. De asemenea, SUA vor sa returneze Japoniei trei facilitati militare din sudul insulei. Cele doua parti au convenit in octombrie 2005 asupra unui plan ce prevede reducerea prezentei militare americane in Japonia si responsabilitati sporite de securitate pentru Tokio in zona Asia-Pacific.

Initial, Washingtonul s-a angajat sa transfere 7.000 de puscasi marini din Okinawa catre bazele din Guam. Autoritatile locale au cerut insa o mai ampla reducere a prezentei americane. Japonia gazduieste 50.000 de militari americani, intre care peste 14.000 de puscasi marini, stationati aproape in totalitate pe insula Okinawa. Localnicii se plang de multa vreme de problemele provocate sigurantei personale si mediului de prezenta bazelor americane.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.