Pe baza raportului predat ieri de ElBaradei membrilor Consiliului AIEA, occidentalii ar putea cere sanctiuni impotriva Iranului in Consiliul de Securitate. Iranul nu renunta la imbogatirea uraniului

Raportul redactat de seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohamed ElBaradei, asupra activitatii nucleare a Iranului a fost predat ieri celor 35 de membri ai Consiliului Director al Agentiei. Acest raport va fi facut public la intrunirea Consiliului din 6 martie, cind, in functie de concluziile lucrarii, se vor trasa recomandarile pentru Consiliul de Securitate al ONU. SUA si statele europene ar putea cere impunerea de sanctiuni Iranului.

Suspiciunile AIEA

Se pare ca raportul AIEA nu respinge posibilitatea ca Iranul sa aiba in continuare un program nuclear secret, in scopuri militare. Iranul a incercat sa obtina centrifuge tip P-2, care ar dubla viteza de imbogatire a uraniului. Au fost gasite dovezi care atesta ca Iranul are planuri secrete de dezvoltare a unei instalatii care sa transforme uraniul brut in "sare verde", o stare intermediara inainte de transformarea in gaz, ce este introdus in centrifuge. Aceste planuri, care ar fi trebuit prezentate AIEA, au fost gasite intr-o baza militara, alaturi de planuri de modificare a rachetelor. Iranul a refuzat multa vreme sa dea explicatii, dar saptamina trecuta a acceptat vizita inspectorilor pentru a discuta despre "sarea verde".

Conexiunea militara a programului nuclear iranian a fost sugerata si de gasirea unor planuri pentru transformarea uraniului in hemisfere. Planul respectiv se afla intr-o cutie cu documente pe care Iranul o furnizase AIEA. Hemisferele sint utilizate exclusiv pentru armele atomice, dar Teheranul a incercat sa explice prezenta acestor planuri intre documente. Iranienii au sustinut ca reteaua omului de stiinta pakistanez Abdul Qadeer Khan, de la care au obtinut planuri si echipamente pentru centrifuge, le-ar fi furnizat si aceste documente, pe care ei insa nu le-au utilizat.

Tergiversarile Teheranului

Sub presiunea discutarii de posibile sanctiuni in Consiliul de Securitate, Teheranul s-a grabit sa anunte duminica o intelegere preliminara cu Rusia asupra posibilitatii de imbogatire a uraniului pe teritoriul rus. Seful Agentiei pentru Energie Atomica a Rusiei, care s-a deplasat la Bushehr pentru negocieri, a fost mult mai retinut.

El a declarat ca Iranul trebuie sa mai faca "pasi importanti" inainte ca intelegerea sa fie perfectata. Iranul nu a fost de acord sa renunte la programul de imbogatire a uraniului pe teritoriul propriu. Ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, aflat in Japonia pentru a discuta problema nucleara, a declarat ieri ca Teheranul nu va suspenda programul de cercetare si dezvoltare nucleara. Mai mult, Iranul a pus in functiune saptamina trecuta zece centrifuge de imbogatire a uraniului in cascada, pas important spre imbogatirea la scara industriala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.