Soldatul american Charles Graner, unul dintre călăii deținuților irakieni de la Abu Ghraib, a fost condamnat la 10 ani de inchisoare. Sentința anunțată ieri vine la doar citeva zile după ce Statele Unite au fost aspru criticate de organizația umanitară Human Rights Watch pentru abuzurile repetate practicate in lupta antiteroristă și pentru exemplul negativ dat lumii intregi.

Principal instigator al abuzurilor din inchisoarea irakiană Abu Ghraib, soldatul american Charles Graner a fost condamnat de un tribunal marțial din Texas la 10 ani de inchisoare și excludere din Armata Statelor Unite. In ciuda declarațiilor lui Graner, care a precizat că singura sa vină a fost aceea de a urma ordinele superiorilor, acuzarea a insistat asupra faptului că soldatul - portretizat ca un sadic - a fost unul dintre principalii călăi din deja celebra inchisoare irakiană.

Soldatul american a fost găsit vinovat de complot pentru rele tratamente aplicate deținuților, incapacitate de a proteja deținuții contra abuzurilor, acte de cruzime, agresiune și acte de indecență. Tribunalul a stabilit că Graner a constrins prizonieri irakieni dezbrăcați să formeze o piramidă umană sau să se masturbeze, momente surprinse in fotografii care aveau să șocheze Statele Unite, Irakul și intreaga lume. Intrebat de presa americană după pronunțarea sentinței dacă simte vreun regret, Graner a răspuns simplu : "Eram in timpul războiului. Astfel de lucruri rele se mai intimplă".

Țap ispășitor?

Părinții lui Graner s-au declarat revoltați de pedeapsa aplicată fiului lor și au subliniat că vina pentru abuzurile de la Abu Ghraib o poartă mai degrabă superiorii din Armata americană. O temă utilizată des de criticii Casei Albe, care au precizat in mai multe rinduri că soldații judecați pentru maltratarea prizonierilor de la Abu Ghraib sint doar țapi ispășitori, deoarece au executat niște ordine.

In luna august a anului trecut, o comisie independentă a pus capăt discuțiilor pe această temă, stabilind că vina pentru abuzurile săvirșite stă aproape in totalitate pe umerii soldaților care au condus inchisoarea. Membrii comisiei i-au criticat doar in treacăt pe secretarul Apărării Donald Rumsfeld și pe ceilalți responsabili din Armata Statelor Unite, pentru că nu au reușit să prevină actele de cruzime ale subordonaților.

Nehotărire in privința torturii

Sentința aplicată lui Garner nu l-a impiedicat pe Secretarul american pentru Securitate Internă Tom Ridge să declare, intr-un interviu acordat simbătă pentru BBC, că tortura poate fi totuși folosită in anumite cazuri. Oficialul american a precizat că Washingtonul nu favorizează folosirea torturii pentru obținerea informațiilor, dar că, in circumstanțe ipotetice extreme, cum ar fi o amenințare nucleară, acest lucru ar fi posibil. Publicarea interviului a fost urmată insă de o intervenție a purtătorului de cuvint al lui Ridge, care a precizat că afirmațiile acestuia au fost scoase din context, neinsemnind că Secretarul american pentru Securitate Internă aprobă tortura.

Intre timp, doi contractori americani acuzați de implicare in abuzurile de la Abu Ghraib au primit noi contracte din partea Pentagonului.

Potrivit "The Guardian", companiile CACI International și Titan, ai căror angajați sint acuzați de maltratarea repetată a prizonierilor, au fost "răsplătite" cu noi contracte, in valoare de 16, respectiv 164 de milioane de dolari.