Prim-ministrul Ariel Sharon a acordat militarilor israelieni permisiunea de a utiliza orice mijloace pentru oprirea atacurilor teroristilor lansate din Fasia Gaza

Seful Guvernului israelian, Ariel Sharon, a acordat ieri mana libera Armatei israeliene pentru desfasurarea oricaror operatiuni militare cu scopul stoparii atacurilor lansate de palestinieni din Fasia Gaza, transmite Reuters. Ariel Sharon le-a ordonat trupelor israeliene sa desfasoare operatiuni fara limita de timp si sa faca uz de toate mijloacele impotriva "organizatiilor teroriste" din Fasia Gaza, informeaza Rompres. Premierul israelian a luat aceasta decizie in urma atentatului sinucigas palestinian de vineri de la punctul de trecere Karni, la intrarea in Fasia Gaza, soldat cu moartea a sase civili israelieni.

"Situatia actuala este inacceptabila si nu poate continua. Tzahal (Armata israeliana, n.red.) si fortele de securitate au primit ordin sa opereze fara limita de timp sau restrictii impotriva organizatiilor teroriste", a declarat Ariel Sharon, in cadrul sedintei saptamanale a guvernului, afirmatiile sale fiind transmise de postul national de radio. "Aceste ordine sunt valabile cat timp palestinienii nu ridica un deget" impotriva extremistilor din Fasia Gaza, a adaugat el. Premierul s-a abtinut totusi sa declare public ruperea contactelor cu palestinienii. In cursul zilei de sambata, opt palestinieni au fost ucisi de tirurile lansate de armata israeliana in cadrul unei operatiuni prelungite si in cursul zilei de ieri.

Responsabilii Partidului Muncii din Cabinetul israelian au apreciat ca inghetarea contactelor cu noua conducere palestiniana ne poate fi decat temporara. Cabinetul Sharon s-a reunit ieri in lipsa "numarului doi" din Guvern, laburistul Shimon Peres, care este bolnav. "Mahmoud Abbas (presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene) trebuie sa inteleaga ca daca nu lupta impotriva teroristilor, Israelul o va face in locul lui", a declarat, la randul sau, postului national de radio, ministrul israelian fara portofoliu Haim Ramon.

Contactele israeliano-palestiniene, inghetate

Un consilier al lui Ariel Sharon a confirmat ca premierul israelian a inghetat pana la noi ordine orice contacte cu palestinienii in urma atentatului de joi seara de la Karni in Fasia Gaza, care s-a soldat cu moartea a sase israelieni. "Premierul a decis sa inghete toate contactele, inclusiv in domeniul securitatii, atat timp cat palestinienii vor continua sa nu faca nimic impotriva terorismului", a afirmat Assaf Shariv, consilier pentru presa al lui Ariel Sharon. "Perioada de gratie pe care i-am acordat-o lui Mahmud Abbas s-a incheiat si nu se mai pune problema, cel putin pentru un timp, a unei intalniri intre el si premier", a adaugat Shariv.

Ministrul palestinian insarcinat cu negocierile Saeb Erakat a criticat inghetarea contactelor decisa de premierul Ariel Sharon. "Respingem inghetarea contactelor decisa de Israel, precum si criticile adresate presedintelui Mahmud Abbas", a afirmat Erakat. "Cel mai bun mijloc de a relansa procesul de pace nu este de a ingheta contactele, ci din contra, de a le relua", a adaugat el.

Secretarul de stat american Colin Powell si-a exprimat speranta ca inghetarea contactelor cu palestinienii decisa de Israel va fi "temporara" si a chemat Autoritatea Palestiniana sa faca toate eforturile posibile pentru a opri violentele. Administratia americana nu a avut o reactiei oficiala la decizia primului ministru israelian Ariel Sharon de a suspenda contactele cu palestinienii si cu presedintele ales al Autoritatii Palestiniene Mahmud Abbas. Dar, Powell, intrebat de Radio America, a indicat ca "spera ca aceasta va fi numai o pauza temporara" in relansarea procesului de pace ce a urmat alegerii noului presedinte palestinian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.