Premierul irakian Ibrahim Al-Jafari a anuntat ca Irakul va tine trei zile de doliu national, in urma atacului cu bomba care a distrus moscheea Askari din Samarra. "Cu aceasta ocazie, anunt trei zile de doliu national in memoria acestui eveniment coplesitor. Sper ca poporul nostru va avea puterea sa continue eforturile de unificare a Islamului si sa mearga mai departe pe drumul sau", a declarat dl Jafari.

Mausoleul din Samarra, unul dintre cele mai importante lacase de cult siite, a fost distrus in aceasta dimineata in urma unui atac cu bomba.

Scopul atacului: amplificarea tensiunilor interne

In zorii zilei, mai multi barbati inarmati au detonat incarcaturi explozive in interiorul moscheii. Atacul a provocat furia localnicilor care au iesit in strada cu miile sa protesteze.

Pe intreg teritoriul Irakului, zeci de mii de persoane au organizat proteste.Liderul suprem al siitilor din Irak, Ayatolahul Ali Al Sistani, a facut un apel la calm.

Liderul siit le-a cerut credinciosilor siiti sa nu recurga la acte de razbunare, insa mai multe moschei sunnite au fost deja atacate, si exista relatari ca o persoana ar fi fost ucisa in schimbul de violente intre siiti si sunniti, in orasul Basra.

Corespondentii BBC transmit ca este evident ca atacul a avut ca scop amplificarea tensiunilor dintre comunitatile siite si sunnite din Irak, tensiuni aflate deja la cote inalte.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.