La fel ca si justitia romana, cea bulgara a declansat o campanie anticoruptie prin care vor sa convinga Uniunea Europeana ca merita sa se integreze din 2007

Bulgarii ne preiau exemplul ofensivei anticoruptie. In ultimele doua luni, in Romania, activitatea anticoruptie a cunoscut o intensitate fara precedent, iar in fata procurorilor s-au prezentat numerosi actuali si fosti inalti demnitari, nume sonore ale scenei politice.

Aceasta este o ofensiva cruciala pentru aderarea la termen a Romaniei, care a fost atentionata cu fiecare ocazie de procurori ca functionarea justitiei este criteriul principal ce trebuie indeplinit. In aceeasi situatie se afla si partenerii nostri de tandem, bulgarii care au demarat, de asemenea, o campanie anticoruptie care sa multumeasca Bruxellesul.
Inalti responsabili bulgari, acuzati de deturnare de fonduri si primire de mita au inceput sa fie pusi sub stare de arest preventiv. Astfel, un fost mare muftiu a fost inculpat pentru deturnare de fonduri si pus sub stare de arest inca de la mijlocul saptamanii trecute.

"Organizatii umanitare si religioase profita de statutul lor pentru a revinde la "preturi competitive produse sosite in Bulgaria cu titlu de ajutoare umanitare, scutite de taxe vamale", a declarat la postul de televiziune bRV fostul director al vamilor, Emil Dimitrov.

La inceputul acestei luni a inceput anchetarea presedintelui Crucii Rosii, acuzat ca a deturnat o mare parte din sumele colectate pentru ajutorarea categoriilor cele mai sarace ale populatiei.
In magistratura, patru procurori au cerut destituirea presedintelui Curtii de Casatie, Ivan Grigorov, in baza unor rapoarte "foarte concrete" intocmite de politia bulgara.

Calificand drept absurde acuzatiile ce-i sunt aduse, primul magistrat al Bulgariei a remis presei un certificat medical aparent fals din care reiesea ca unul dintre detractorii sai, procurorul general Nikola Filcev, ar fi paranoic.

"Este doar inceputul"

Toate arestarile si acuzatiile reciproce publice survin in Bulgaria in conditiile in care mai sunt doar trei luni pana cand Comisia Europeana va publica raportul crucial ce va stabili daca Bulgaria si Romania sunt pregatite sa adere la UE la 1 ianuarie 2007.

Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a cerut, dupa cum se stie, foarte recent, Bulgariei noi eforturi in domeniul reformarii sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei si crimei organizate.
Politia din Sofia a pus, pentru moment, capat seriei de asasinate in locuri publice, ultimul avandu-l drept tinta pe directorul unei banci si al unei companii de asigurari.

O parte a sefilor bandei se afla deja sub arest, a anuntat seful politiei sofiote Rumen Stoianov, precizand ca seria arestarilor in cazul respectiv nu este incheiata. Aflat recent intr-o vizita la Washington, ministrul de Interne Rumen Petkov a primit aprecieri la adresa vointei de care da dovada Guvernul bulgar de a combate criminalitatea, iar in conferinta sa de presa de dupa convorbirile purtate cu oficialii americani, Petkov a declarat ca ceea ce fac in acest moment autoritatile bulgare impotriva criminalitatii si coruptiei "este doar inceputul".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.