Ministrul italian care a purtat un tricou cu caricatura lui Mahomed si-a dat demisia dupa ce 11 protestatari au fost ucisi in fata Consulatului Italiei din Libia. Ghaddafi i-a demis si el pe ministrul de Interne si pe seful politiei.

"Imi poate parea rau pentru victime, dar ce s-a intimplat in Libia nu are nimic de a face cu tricoul meu", sustine in continuare ministrul demisionar Roberto Calderoli, membru al partidului de extrema-dreapta Liga Nordului. El pretinde ca s-a retras din functie "dintr-un sentiment de responsabilitate", si "nu pentru ca mi s-a cerut de catre guvern si opozitie".

Abia dupa ce Berlusconi l-a sunat pe seful sau, Umberto Bossi, si dupa ce acesta a avut discutii de mai multe ore cu el, Calderoli a acceptat sa demisioneze. Saptamina trecuta, Calderoli a aparut la televizor, deschizindu-si camasa sub care purta un tricou cu caricatura lui Mahomed. In Libia, fosta colonie italiana, gestul sau a dus la incendierea Consulatului Italiei din orasul Benghazi.

Vineri seara, un grup de circa 1.000 de persoane s-au desprins dintr-o manifestatie pasnica anticaricaturi, aruncind cu sticle incendiare si patrunzind in cladirea Consulatului. Politia a intervenit in forta, 11 persoane fiind ucise si alte 35 ranite. Peste jumatate dintre victime erau de origine palestiniana si egipteana. Guvernul de la Tripoli sustine ca vina apartine unui grup "iresponsabil, care nu reflecta spiritul libian".

Ghaddafi demite si el

Pus intr-o situatie delicata fata de fosta metropola, Ghaddafi l-a demis pe ministrul de Interne si pe seful Politiei din Benghazi. Explicatia oficiala este "folosirea exagerata a fortei". In acelasi timp, fiul lui Ghaddafi a declarat ca "arderea Consulatului a fost gresita".

Dupa ce Calderoli si-a dat demisia, Berlusconi l-a sunat pe Ghaddafi. "Cei doi au fost de acord ca acest episod serios nu trebuie sa afecteze negativ relatiile prietenesti dintre Italia si Libia", a comunicat biroul de presa al premierului italian. Berlusconi s-a delimitat clar de actele fostului ministru si si-a exprimat speranta ca demisia "va preveni acte de agresiune impotriva intereselor noastre si ale soldatilor nostri din strainatate’’.

Capital electoral pentru Opozitie

In plina campanie electorala, Berlusconi se afla intr-o situatie delicata din cauza acestui incident, adversarul sau Romano Prodi sesizind imediat ocazia de a contra electoral pe aceasta tema.

"N-ar fi trebuit sa asteptam sa fim nevoiti sa numaram mortii pentru a actiona", a spus Prodi referitor la demisia lui Calderoli.

Ali Baba du-te acasa, cere Calderoli

Roberto Calderoli, in virsta de 49 de ani, de profesie dentist, a fost ministru pentru reforma in guvernul de coalitie la care participa si Liga Nordului. Cunoscut pentru declaratiile sale xenofobe, Calderoli considera ca e o "ipocrizie" sa faci distinctia intre "Islamul terorist" si cel pacifist. El sustinea ca "e timpul sa incetam sa inventam povesti despre dialogul cu acesti oameni". Referitor la imigrantii ilegali din Libia, Calderoli spunea ca "perioada zaharelului s-a terminat, e timpul acum pentru toleranta zero. Toti acesti Ali Baba ar trebui sa se intoarca la Allah si la tara lor’’.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.