Pericolul prezentat de enclava separatista Transnistria este din ce in ce mai acut simtit in cercurile policy-maker-ilor din Statele Unite. Recent, unul din institutele de analiza politica din SUA a publicat un comentariu pertinent referitor la posibilitatile de rezolvare a conflictului transnistrean. Expertii Western Policy Center din Washington - grup care se ocupa de promovarea democratiei si securitatii in sud-estul Europei si care are in componenta influenti comentatori politici americani - considera ca singura cale pentru lichidarea separatismului transnistrean este implicarea economica a SUA si a UE in aceasta regiune si integrarea Moldovei in Uniunea Europeana.

"In contextul crizei din Ucraina, provincia moldoveneasca Transnistria, parte dintr-o zona mai larga de instabilitate structurala din regiunea care leaga NATO de Rusia, este punctul central de interes al regiunii Marii Negre", aminteste Achilles Skordas de la Western Policy Center. Transnistria este din punct de vedere legal parte a Republicii Moldova, dar s-a despartit de aceasta in 1992, cu sprijinul deschis oferit de Rusia, mai aminteste autorul analizei. "Ingrijorarile policy-makers-ilor occidentali referitoare la consecintele conflictului transnistrean sunt justificate datorita proximitatii de conflict cu Romania, stat NATO care va intra in UE in 2007 si datorita apropierii de regiunea exploziva a Caucazului", noteaza analistul american, care aminteste ca factor de ingrijorare si existenta unei frontiere nesigure intre Ucraina, Transnistria si Moldova.

"Criza din Ucraina este exemplul perfect privind potentialul unei situatii explozive in spatele aparentei de normalitate din "vecinatatea apropiata" a Rusiei post-sovietice saracite", avertizeaza sursa citata. Analistul american estimeaza ca o actiune concertata a SUA si a UE poate duce la rezolvarea situatiei separatiste a Transnistriei. Astfel, Achilles Skordas considera ca procesul pentagonal de negocieri actual nu are nici o sansa pentru rezolvarea conflictului transnistrean, nici macar cu adaugarea UE ca observator. De asemenea, recunoasterea independentei Transnistriei este cea mai proasta solutie, deoarece acest lucru ar insemna ca populatia de aproximativ 600.000 de locuitori ai Transnistriei ar fi data oficial pe mana regimului dictatorial de la Tiraspol.

Solutia oferita de Western Policy Center este implicarea "politicilor unilaterale ale SUA si UE sub forma diplomatiei economice, care sa aiba ca scop final reincorporarea Transnistriei in Moldova si integrarea intregii tari in arhitectura europeana", dupa cum noteaza analistul american. "Numai presiuni economice externe ferme pot limita saracia, coruptia si separatismul (din Transnistria) si pot destabiliza interesele dominante din zona prin crearea unui "centru de gravitatie" care sa initieze un proces socio-economic care sa traga tara (Republica Moldova) catre Occident", noteaza Achilles Skordas. El recomanda acordarea Moldovei de catre SUA a unui acord de liber-schimb generos, care sa fie urmat de o actiune similara a UE, pentru ca astfel sa existe o alternativa la afacerile corupte din Moldova. In continuare, sursa citata considera ca UE trebuie sa isi modifice radical strategia fata de Moldova, dupa cum urmeaza: stabilirea unui acord de asociere UE-Moldova cat mai rapid posibil, acordarea de asistenta europeana privind reformele in Moldova ca pregatire pentru negocierile de asociere si lansarea de negocieri privind aderarea in urmatorii doi sau trei ani.

Prin aceasta strategie, "Rusia ar fi avertizata sa evite orice tentativa de a impune o solutie printr-o frauda electorala, cum s-a intamplat in Ucraina, si ar fi nevoita sa coopereze cu reformistii din Chisinau si din Tiraspol. Sursa considera ca UE ar putea face aceasta propunere mai atractiva prin ridicarea interdictiei de acces impusa liderilor de la Tiraspol, daca acestia se vor implica constructiv in negocierile privind Transnistria. De asemenea, UE i se recomanda sa includa reprezentantii Tiraspolului in echipa delegatiei moldovene de la Bruxelles. "Chiar daca radicalii de la Tiraspol vor refuza sa coopereze, procesul de integrare va exercita o presiune enorma in favoarea reformei. "UE si SUA pot coopera eficient pentru rezolvarea crizei din Transnistria. Diplomatia unilaterala de acest gen si-a demonstrat succesul in criza din Ucraina", este concluzia analistului de la Western Policy Center.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.