8 Februarie 2006 , de Valentina Pop, Laura Cernahoschi, G.D.R. in International
Europenii isi pun intrebari cu privire la „spontaneitatea“ protestelor la adresa caricaturilor cu Mahomed. La Teheran, multimile au atacat Ambasada Austriei, desi presa austriaca nu a publicat caricaturile. Insa Austria detine presedintia UE si sediul AIEA.
"In lumea musulmana exista o reactie care ne face sa ne gindim la o orchestrare a tuturor acestor manifestatii. Refuz sa cred ca intr-o tara precum Siria cei care au atacat ambasadele nu au fost cel putin tolerati de autoritati", a declarat ministrul italian al Afacerilor Externe, Gianfranco Fini. Vicepremierul italian a mentionat si violentele impotriva Ambasadei Austriei si cea a Danemarcei de la Teheran, spunind ca "e imposibil de crezut ca regimul nu poate face nimic impotriva protestatarilor."

Concluzia lui Fini: "Cineva pune paie peste foc". Si Cristina Gallach, purtatorul de cuvint al Inaltului Reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana, a sugerat o coincidenta deloc intimplatoare in ce priveste tarile in care ambasadele occidentale au fost atacate in numele lui Mahomed: "Cele mai semnificative demonstratii au avut loc in tari cu probleme deosebite: Iran, Siria si Fisia Gaza".

"Statele-bandit" ataca

Siria si Iranul, tarile acuzate ca ar fi orchestrat demonstratii violente impotriva ambasadelor occidentale, sint supuse acum unor presiuni enorme din partea comunitatii internationale. Sint "statele-bandit" avute in vizor de administratia americana, dar care au reusit sa ii irite si pe europeni, cu "caziere" impresionante in spate. Vizita lui Ahmadinejad la Damasc in ianuarie a intarit o legatura fireasca intre cele doua regimuri, in fata frontului comun international, cu a carui fermitate nu au fost obisnuiti pina acum.

Teheranul se obisnuise cu nesfirsitele negocieri cu europenii asupra programului nuclear, din care a avut pina acum mai mult de cistigat decit de pierdut. Iranul a incalcat intelegerile pe care le-a semnat, fara a intimpina pina acum alt raspuns decit chemarea la alte negocieri. Pina la uciderea fostului premier libanez Rafik Hariri, si guvernul de la Damasc a cam facut ce a vrut in regiune, controlind Libanul si adapostind teroristi.

Campanie panislamista

Cele doua regimuri au nevoie de sprijinul popular pentru a face fata presiunii internationale, iar cea mai buna metoda de a obtine solidaritatea este gasirea unui dusman comun. Atit Ahmadinejad, cit si Assad profita de frustrarea adunata in rindul musulmanilor impotriva Occidentului, pentru a stringe rindurile in jurul lor, campionii rezistentei antioccidentale. Sentimentele negative provocate de-a lungul timpului de sprijinul acordat de SUA Israelului, de ocuparea Irakului si de impresia ca Vestul "fara Dumnezeu" vrea doar sa profite de resursele aflate in subsolul musulmanilor, asteapta numai o scinteie pentru a izbucni.

Scinteia a putut fi si publicarea unor caricaturi la adresa Profetului. Cu cit sentimentele antioccidentale sint mai raspindite, cu atit Ahmadinejad si aliatul sau, al-Assad, apar intr-o lumina mai buna, ca fiind aceia care tin piept "ofensivei antimusulmane". Iar interesul lor este sa obtina sprijinul musulmanilor din toata lumea, pentru a fi cu atit mai greu de oprit sau de inlaturat. Ahmadinejad intruchipeaza regimul islamic intransigent de la Teheran. In Siria, Bashar al-Assad, chiar daca se afla la conducerea unui regim laic, poate beneficia si el de titlul de campion antioccidental.

Viena, atacata la Teheran

Desi protestele antioccidentale au avut loc in mai multe state musulmane, Ambasada Austriei a fost incendiata doar la Teheran. Iranul a suferit simbata trecuta o infringere la Viena, prin decizia Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de a informa Consiliul de Securitate al ONU in privinta dosarului nuclear iranian. Cancelarul austriac Wolfgang Schüssel a ironizat maniera in care Teheranul intelege a-si rezolva problemele, spunind ca: "Atacurile impotriva ambasadelor si apelurile la boicotarea marfurilor nu reprezinta o metoda de rezolvare a problemelor in secolul XXI".

Ursula Plassnik, ministrul de Externe al Austriei, care detine presedintia UE, a reamintit celor 19 natiuni unde au fost proteste ca au obligatia de a proteja misiunile diplomatice. "Reprezentantii austrieci la Damasc, Ramallah si Beirut (...) au cerut, in numele Uniunii Europene, protectie pentru cetatenii europeni si ambasadele europene, precum si incetarea oricarui act de violenta", a spus Plassnik. UE considera "inadecvate" masurile de securitate luate la Beirut. Libanul a acuzat ieri Siria ca incearca sa destabilizeze guvernul si ca se afla in spatele atacurilor asupra ambasadelor occidentale.

Solidarizare occidentala

Violentele asupra ambasadelor europene i-au solidarizat pe liderii occidentali, care l-au asigurat pe premierul danez Anders Fogh Rasmussen de sprijinul lor. Presedintele George W. Bush l-a sunat personal pe premier pentru a-i spune ca SUA ii vor acorda tot sprijinul de care va avea nevoie. Desi europenii adoptau un discurs moderat cu privire la lumea musulmana, reactia supradimensionata i-a determinat sa ia o pozitie mult mai dura.

"Condamn cu vehementa recurgerea si incitarea la violenta indreptate impotriva cetatenilor din Uniunea Europeana. Consider inacceptabil ca publicarea unor astfel de materiale sa fie exploatata in sensul provocarii unor reactii violente", a declarat presedintele Parlamentului European, Josep Borrell. "Violenta fanatica este o blasfemie", a declarat premierul italian Silvio Berlusconi.

Semne de intrebare

• De ce au trecut cinci luni de la publicarea caricaturilor pina la debutul manifestatiilor in lumea musulmana?

• De unde au avut protestatarii din tarile arabe steaguri daneze?

• De ce politia din Iran, Siria, Liban nu a intervenit impotriva manifestantilor care au atacat ambasadele occidentale?

• De ce manifestatiile au atins punctul culminant in Siria si Iran, tari aflate in relatii tensionate cu Occidentul?

• De ce au atacat Ambasada Austriei, tara in care nu s-au publicat caricaturile?

Furia antioccidentala continua

• Sute de iranieni au atacat ieri, pentru a doua zi consecutiv, Ambasada Danemarcei la Teheran. Protestatarii au intrat in cladire si au aruncat cu sticle incendiare. Politistii nu au intervenit cind manifestantii ardeau steaguri daneze si strigau "Moarte Danemarcei!". Guvernul danez a reactionat imediat, spunind ca "Iranul va fi considerat raspunzator pentru orice atingere adusa intereselor Danemarcei".

• Cinci persoane au decedat in Afganistan si mai multe zeci au fost ranite in cursul violentelor din ultimele doua zile. Ieri, un grup de protestatari a incercat sa intre intr-o baza NATO din orasul Mazar-i Sharif, tentativa soldata cu moartea unui manifestant. Ulterior, 300 de persoane au atacat o tabara norvegiana a Fortei Internationale de Asistenta, din orasul Maimana.

• Circa 5.000 de islamisti pakistanezi au participat ieri la un mars organizat in orasul Peshawar, capitala Provinciei de la frontiera de nord-vest, unde la putere se afla o coalitie formata din grupari talibane. "Islamul este defaimat prin aceste caricaturi. Este un act terorist. Cei responsabili despre publicarea caricaturilor trebuie pedepsiti in conformitate cu normele internationale", a declarat Akram Durrani, unul dintre organizatorii protestelor. Islamistii din Pakistan si-au indreptat furia si spre Statele Unite, cu toate ca Washingtonul a criticat publicarea caricaturilor, iar presa americana a evitat sa le prezinte.

• Luni seara, aproximativ 200 de persoane au atacat Ambasada Austriei la Teheran, aruncind cu pietre si sticle incendiare. Protestatarii strigau "Europa, Europa, sa-ti fie rusine!", iar autoritatile nu au incercat sa imprastie multimea.

"Cazierul" Iranului

• Iranul se afla in acest moment sub o presiune internationala fara precedent, pentru a renunta la programul nuclear. Agentia Internationala pentru Energie Atomica a votat saptamina trecuta in favoarea raportarii activitatii nucleare a Iranului in Consiliul de Securitate al ONU. Iranul a anuntat suspendarea protocolului aditional la Tratatul de Neproliferare Nucleara. Teheranul a cerut AIEA sa isi retraga echipamentele de supraveghere din facilitatile nucleare iraniene. Iranul urmeaza sa isi reia in curind programul de imbogatire a uraniului "la capacitate maxima".

• Iranul este capabil sa dezvolte arma nucleara fara ajutor din exterior, a anuntat luni subsecretarul de Stat american pe probleme de proliferare din Departamentul de Stat, Robert Joseph. "Iranul are resurse enorme, resurse financiare enorme, si dispune de o comunitate stiintifica si tehnica foarte sofisticata. As spune ca Iranul are capacitatea de a fabrica arme nucleare si mijloacele de a lansa aceste arme", a spus Joseph. Subsecretarul de Stat a reamintit ca varianta militara nu este exclusa pentru oprirea programului nuclear iranian.

• Regimul de la Teheran sprijina activitatile teroriste anti-israeliene, atit la nivel declarativ, cit si logistic. Ayatollahul Khamenei a laudat atentatele organizate de gruparile teroriste anti-israeliene. Iranul furnizeaza fonduri gruparii fundamentaliste siite Hezbollah, dar si unor grupari teroriste palestiniene precum Hamas, Jihadul Islamic Palestinian si Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei, Comandamentul General.

• Iranul nu recunoaste statul Israel, iar presedintele Mahmud Ahmadinejad a chemat la "stergerea Israelului de pe harta", respingind existenta unui Holocaust ca fiind o legenda.

• Marea Britanie a acuzat Iranul in octombrie anul trecut ca a furnizat armament insurgentilor din sudul Irakului, armament cu care au fost ucisi soldati britanici. Tipul de armament adus prin contrabanda de Garzile Revolutionare iraniene in Irak a fost folosit pentru prima data de Hezbollah, in Liban. Este vorba despre incarcaturi explozibile cu dispozitive infrarosii.

"Cazierul" Siriei

• Regimul de la Damasc este implicat in asasinarea fostului premier libanez Rafik Hariri, a fost concluzia anchetei ONU conduse de procurorul Detlev Mehlis. In decembrie, Consiliul de Securitate al ONU a votat o rezolutie prin care prelungeste cu inca sase luni ancheta si cere Siriei sa coopereze in totalitate cu anchetatorii.

• Siria nu a indeplinit in totalitate aspecte importante ale Rezolutiei 1559 a ONU privind retragerea trupelor din Liban, arata o declaratie prezidentiala a ONU. Siriei i se imputa faptul ca nu a dezarmat militiile din regiune.

• Majoritatea parlamentara libaneza a acuzat Siria ca isi infiltreaza agentii pentru destabilizarea Libanului. Dovada sint demonstratiile violente de duminica din cartierul crestin din Beirut. Aceste revolte constituie "inceputul unei lovituri de stat din partea regimului sirian, care urmareste transformarea Libanului intr-un alt Irak", a acuzat parlamentul libanez. 70 de sirieni au fost arestati in timpul demonstratiilor.

• CIA a acuzat Damascul, ca si Teheranul, ca sprijina miscarile insurgente din Irak si ca permite teroristilor straini care lanseaza atacuri pe teritoriul irakian sa tranziteze prin Siria.

• Siria furnizeaza sprijin politic si logistic gruparii libaneze Hezbollah si gruparilor teroriste palestiniene. Hamas, Jihadul Islamic din Palestina, Frontul Popular de Eliberare a Palestinei au centre de coordonare in Siria. Aceste grupari au revendicat atentate produse impotriva Israelului. Guvernul sirian insista ca birourile acestor organizatii din Damasc desfasoara doar activitati politice si de informare.

• Siria detine arme chimice, in special cantitati importante de sarin, tabun si VX. Armata siriana are si vectori purtatori, capabili sa livreze incarcaturi chimice.

• Fostul general irakian Georges Sada a declarat in luna ianuarie ca in 2002 Saddam Hussein a ordonat mutarea armelor de distrugere in masa de care dispunea in Siria. "Aveam arme de distrugere in masa in Irak, pe care regimul le-a folosit impotriva poporului irakian", a declarat Sada, numarul doi din aviatia irakiana din vremea regimului lui Hussein. In vara lui 2002, cind Saddam a realizat ca urmeaza inspectiile internationale, a profitat de distrugerea unui baraj din Siria si a anuntat un pod aerian pentru a-i ajuta pe sirieni. Transporturile ar fi continut arme de distrugere in masa, sustine Sada.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Europa demonteaza o indignare inscenata.


Ultima ora din International pe 9AM