Cel putin cinci persoane au fost ucise in Afganistan, in protestele violente impotriva caricaturilor care il satirizeaza pe profetul Mahomed, proteste declansate cu mai bine de o saptamana in urma. Doua persoane au murit in timpul unei actiuni in care protestatarii au luat cu asalt baza militara americana de la Baghram, desi Statele Unite nu au avut nici o implicare in scandalul publicarii caricaturilor.

In Somalia, un baiat in varsta de 14 ani a fost impuscat mortal si alte cateva persoane au fost ranite, in represaliile care au urmat atacurilor protestatarilor impotriva politistilor. Protestele au continuat si in alte zone din lume, din Gaza in India, Indonezia si Iran.

Acestea continua seria demonstratiilor care au avut loc la sfarsitul saptamanii, cand ambasadele daneze din Siria si Liban au fost atacate. Caricaturile au fost publicate initial intr-un ziar danez.

Decesele de luni erau considerate a fi primele datorate protestelor impotriva caricaturilor, insa oficialii din Liban au confirmat acum ca un demonstrant a murit duminica. El a sarit de la etajul trei al ambasadei Danemarcei din Beirut, pentru a scapa dintr-un incendiu.

In Indonezia, protestatarii musulmani au demonstrat in capitala Jakarta si au aruncat cu pietre si au spart ferestrele consulatului Danemarcei din al doilea oras ca marime al tarii, Surabaya.

Proteste la scara nationala

Sute de persoane au luat parte, in aceasta dimineata, la demonstratii in provincia Laghman, din Afganistan, in a doua zi de proteste organizate in orasul Mihtarlam.

O persoana si-a pierdut viata in locul unde au avut loc demonstratiile, iar o a doua a murit la un spital din orasul vecin, Jalalabad. Potrivit relatarilor, trei persoane au fost ranite.

Demonstrantii au strigat "Moarte Danemarcei!" si "Moarte Frantei!" si au cerut ca diplomatii si soldatii ambelor tari sa fie expulzati din Afganistan.

"Vor sa ne testeze sentimentele", a declarat la BBC unul din protestatari, Mawli Abdul Qahar Abu Isara. "Vor sa stie daca musulmanii sunt extremisti sau nu. Moarte lor si ziarelor lor!", a spus protestatarul.

Demonstratii la care au participat mii de persoane au avut loc si in alte zone din Afganistan. Cateva sute de persoane au demonstrat la Kandahar si Mazar-e-Sharif, in timp ce 200 de protestatari s-au adunat in fata ambasadei Danemarcei din capitala Kabul.

In timpul unor proteste organizate in provincia Takhar, din nordul tarii, demonstrantii au aruncat cu pietre spre cladiri guvernamentale, iar politia a tras focuri in aer.

Protestele continua

Intr-o alta serie de proteste, in zona administrata de India a Kashmir-ului, magazinele si birourile au fost inchise, ca urmare a unui apel de declansare a grevei generale, in semn de protest fata de caricaturile care au starnit indignarea musulmanilor.

In Thailanda, protestatarii au strigat "Dumnezeu e mare!" si au calcat in picioare steagul Danemarcei in fata ambasadei daneze din Bangkok, relateaza agentia de stiri Associated Press.

In Malaezia, un editor de la ziarul Sarawak Tribune, care a reprodus una dintre caricaturi, si-a dat demisia - a anuntat ziarul respectiv.

Caricaturile au fost publicate initial in luna septembrie a anului trecut, intr-un ziar din Danemarca, si au starnit indignare in randul musulmanilor, care considera ca orice imagine a profetului Mahomed este ofensatoare.

Una dintre caricaturi il infatiseaza pe profetul Mahomed purtand un turban sub forma de bomba. Ziarele din mai multe tari europene au reprodus caricaturile saptamana trecuta, spunand ca apara astfel libertatea de exprimare.

Guvernul danez si-a avertizat cetatenii sa nu calatoreasca in mai multe tari musulmane, precum Afganistan, Iran, Iordania si Pakistan.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.