In prezent, bugetul Pentagonului a ajuns la 439,3 miliarde de dolari. Costul lunar al operatiunilor din Irak este de 4,5 miliarde de dolari, iar al celor din Afganistan de 800 miliarde

Preocupat sa asigure cu orice pret victoria pe fronturile din Irak si Afganistan, presedintele George W. Bush solicita Congresului american alte 70 miliarde de dolari pentru acoperirea cheltuielilor destinate trupelor si armamentului din zonele respective.

Potrivit unor oficiali de la Casa Alba, citati de corespondentul ziarului "The Independent", suma amintita nu este batuta in cuie, ea putand fi modificata, in cazul in care Oficiul pentru Management si Buget ajunge la concluzia ca sunt necesare fonduri mai mari. Alaturi de cele 50 de milioane de dolari deja aprobati de Congres in acelasi scop, cheltuielile pe 2006 pentru continuarea razboaielor din Irak si Afganistan au ajuns la 120 miliarde de dolari. Din aceeasi sursa s-a aflat ca, in paralel, s-a cerut suplimentarea bugetului Pentagonului pe 2006 cu 5 la suta din valoarea aprobata initial, ceea ce reprezinta 80 miliarde de dolari, suma ce va fi destinata dezvoltarii sistemelor militare. In acest fel, releva cotidianul britanic amintit, bugetul anual al Pentagonului a ajuns la 439,3 miliarde de dolari.

Un obiectiv imediat este marirea efectivelor fortelor speciale americane cu 15 la suta, incluzand o unitate de comando marina, precum si unitati specializate in desfasurarea razboaielor psihologice. Joel Kaplan, directorul adjunct al Oficiului pentru Management si Buget al Casei Albe, a precizat ca o mare parte din cele 70 milioane solicitate acum va fi cheltuita pentru continuarea operatiunilor militare, combustibili, arme si tehnologii noi, precum si pentru piese de schimb.

Brian Whitman, purtator de cuvant al Pentagonului, a declarat ca noua solicitare de fonduri a presedintelui Bush reflecta dorinta acestuia de "a asigura resursele necesare desfasurarii luptelor si obtinerii victoriei impotriva terorismului". Potrivit lui Whitman, costul operatiunilor militare americane a ajuns la 4,5 miliarde de dolari lunar in Irak si la 800 milioane in Afganistan.

Protestele nu s-au lasat asteptate

Mai multe voci de condamnare a demersurilor presedintelui Bush vizand noi cresteri ale fondurilor destinate continuarii razboaielor au fost auzite in aceste zile. "The Independent" mentioneaza numele liderei organizatiei "Strigate in pustiu", Kathy Kelly, o veterana luptatoare pentru pace din SUA, care declara ca, in prezent, chiar in SUA, sunt 45 milioane de cetateni fara asistenta medicala, iar infrastructura se deterioreaza, motive pentru care cere politicienilor americani de toate culorile sa analizeze din punct de vedere etic si practic utilitatea cheltuirii in scopuri militare a unor atat de mari resurse.

Bush cere investitii in energie si cercetare

Cu ocazia unei alocutiuni sustinute sambata, George W. Bush a reiterat ideea expusa in discursul cu privire la starea natiunii, privind necesitatea sporirii investitiilor in cercetare, inovatie si educatie, in contextul in care aceste domenii sunt singurele capabile sa mentina suprematia SUA in fata noilor puteri emergente.

''Vedem ascensiunea noilor concurenti, precum China si India, care avanseaza extrem de rapid in privinta tehnologiei'', a spus Bush. ''Ca raspuns, unii ar vrea sa fie ridicat un zid intre economia noastra si restul lumii. Este ceea ce se cheama protectionism''.
Insa, a explicat Bush, ''poporul american nu trebuie sa se teama cu privire la viitorul sau economic, fiindca avem intentia sa ne modelam acest viitor''.

Propunerile financiare pe care administratia Bush le face pentru articularea noilor tendinte de dezvoltare economica sunt extrem de puternice.

Aproape 6 miliarde de dolari vor merge catre sustinerea competitivitatii; in urmatorii zece ani, bugetul destinat cercetarii fundamentale in fizica si inginerie, si in special in cercetarea nucleara si in domeniul energiilor alternative, va fi si el dublat; la 4,6 miliarde de dolari se vor ridica scutirile fiscale pentru intreprinderile ce investesc in cercetare si dezvoltare.

Aceste scutiri au fost suspendate pe 31 decembrie iar Congresul american sutine reinnoirea lor pentru inca un an, iar asta in conditiile in care Bush ar vrea ca masurile sa devina permanente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.