SUA au transmis Romaniei si lumii ca iau in serios situatia Marii Negre si au anuntat ca aceasta problema va fi tema de discutie si in cadrul NATO. Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a declarat, sambata, cu ocazia Conferintei pentru politici de securitate de la München, ca Marea Neagra este afectata de amenintari globale si este nevoie sa se discute despre aceasta regiune cu aliatii din cadrul NATO si cu alte state partenere.

El a facut aceste remarci in raspunsul la intrebarea ministrului roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, care s-a aratat interesat de modul in care ar trebui reflectata de NATO problema Marii Negre in opinia lui Rumsfeld. Oficialul american a recunoscut ca zona Marii Negre este importanta atat pentru membrii Aliantei Nord-Atlantice, cat si pentru tarile riverane, dar care nu fac parte din NATO, referindu-se la diferitele forme de trafic care prolifereaza in regiune in absenta securitatii.

Securitatea energetica, in atentia NATO

Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a plasat securitatea energetica printre temele care ar trebui sa se regaseasca pe agenda Aliantei Nord-Atlantice. Consultarile politice din cadrul NATO ar trebui extinse de la Balcani si Afganistan pentru a cuprinde Africa si Orientul Mijlociu, dar si securitatea energetica, a afirmat de Hoop Scheffer in cadrul Conferintei de securitate de la München. El a amintit ca in Conceptul Strategic al NATO este inclusa si protejarea liniilor de alimentare vitale ca fiind una dintre problemele critice pentru securitatea membrilor organizatiei.

"In prezent, din motive evidente, inclusiv posibilitatea ca teroristii sa atace resursele noastre energetice, este rezonabil ca aliatii sa discute acest aspect", a afirmat Scheffer. Printre celelalte subiecte abordate de secretarul general se numara noile categorii de misiuni ale NATO, dobandirea capacitatii operationale depline a Fortei de Reactie NATO, mecanisme mai bune de finantare a operatiunilor, construirea unui parteneriat strategic si pragmatic cu UE si dezbaterea acestor chestiuni la summit-ul NATO de la Riga, din noiembrie.

Pe de alta parte, Scheffer subliniaza ca NATO "nu este politistul lumii", dar pledeaza pentru parteneriate si legaturi cat mai stranse cu tari care sunt dispuse sa apere aceleasi valori ca si Alianta Nord-Atlantica, fie ele Austria sau Finlanda (tari neutre), Armenia, Kazahstan, Australia, Noua Zeelanda, Coreea de Sud sau Japonia.

In final, secretarul general NATO recunoaste ca, pentru numeroase tari, perspectiva intrarii in NATO a fost un stimulent pentru reforme. De aceea, a aratat el, in momentul in care tarile aspirante la statutul de membru NATO se dovedesc pregatite, ele ar trebui acceptate in organizatie, referindu-se in special la Balcani.