Statele Unite sunt gata sa isi redistribuie trupele militare in lume, pentru a face fata mai bine amenintarilor teroriste. Comandantul suprem al Fortelor Aliate din Europa, James Jones, a vizitat Bulgaria si a anuntat ca Statele Unite vor avea o prezenta militara unica in aceasta tara, complet diferita de ceea ce exista in acest moment in Europa. Totodata, in statele balcanice vor fi instalate baze mobile, capabile sa intervina prompt in situatii de criza.

Generalul american James Jones, comandantul fortelor NATO in Europa, a explicat intentia Washingtonului de a crea baze mobile si reduse ca dimensiuni in tarile din Balcani, spre deosebire de cele din Germania. Oficialul a subliniat ca mobilitatea acestora poate fi utila si in cazul unor operatiuni ale fortelor de reactie NATO. James Jones a declarat, in timpul vizitei in Bulgaria, ca Statele Unite sunt interesate de mai multe baze militare din acest stat.

Statele Unite au desemnat ca puncte de interes, dupa doi ani de consultari, bazele aeriene Bezmer si Graf Ignatievo, Aeroportul Sarafovo, Portul Burgas, Baza navala Atiya si poligonul de la Novo Selo. Porturile Bulgariei de la Marea Neagra au fost deja folosite de armata Statelor Unite in timpul razboiului din Irak.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.