Presedintele Seimului de la Varsovia, Wlodzimierz Cimoszewicz , a anuntat ca va supune votului parlamentarilor dizolvarea legislativului, astfel incat pe 19 iunie sa poata avea loc alegeri anticipate. In acelasi timp, oficialii polonezi pregatesc cu febrilitate ceremonia de aniversare a 60 de ani de la eliberarea detinutilor din lagarul de concentrare de la Auschwitz.

Scena politica poloneza a devenit extrem de agitata, dupa ce, anul trecut, la doar o zi dupa integrarea tarii in Uniunea Europeana, premierul Leszek Miller a fost obligat sa demisioneze, acuzat fiind ca ar fi implicat in diverse cazuri de coruptie. Numirea noului sef de cabinet, Marek Belka, nu a fost scutita de emotii, investirea lui fiind respinsa prima data de catre parlament. De asemenea, guvernul sau minoritar, de centru stanga, a scapat in toamna lui 2004 ca prin urechile acului de o motiune de cenzura depusa impotriva sa de catre reprezentantii opozitiei. Remarcand instabilitatea politica sporita, analistii au declarat in numeroase randuri ca anticipatele bat la usa si ca formatiunile de dreapta vor reusi cu siguranta sa stranga randurile in vederea formarii unui cabinet stabil, care sa beneficieze de sustinerea majoritatii parlamentare. Pe de alta parte, premierul Belka nu parea prea ingrijorat de o astfel de perspectiva, afirmand ca opozitia nu are sanse reale de castig.

La unison cu el, reprezentantii partidului de guvernamant, Alianta Stangii Democratice, declarau chiar ca isi doresc organizarea scrutinului inainte de teremen. Insa in toamna anului trecut, constatand ca au sanse sa isi duca mandatul la bun sfarsit si ca se prezinta destul de prost in sondajele de opinie, unii dintre parlamentarii puterii au inceput sa se razgandeasca si parea din ce in ce mai putin probabil ca varianta alegerilor anticipate va intruni sustinerea celor doua treimi ale legislativului. Nelamurite, o parte din formatiunile parlamentare au solicitat cu tot mai multa insistenta Aliantei sa isi precizeze pozitia pe marginea acestui subiect. In plus, social-democratii, care au sustinut cabinetul in legislativ in schimbul promisiunii ca vor fi organizate alegeri anticipate, au cerut formatiunii de guvernare sa-si tina promisiunea.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.