UE se asteapta ca angajamentele asumate de Romania sa fie ireversibile

"Romania si Bulgaria vor semna Tratatul de aderare la UE pe 25 aprilie, la Luxemburg, daca toate procedurile, inclusiv aprobarea Parlamentului European, sunt indeplinite pana la acea data. Va fi o data istorica pentru voi si pentru membrii UE," a declarat, miercuri, la Bucuresti, reprezentantul presedintiei luxemburgheze, ambasadorul Fernand Kartheiser. Ambasadorul a precizat ca Romania si Bulgaria au deja siguranta ca vor face parte din UE, desi "aceste tari se confrunta in continuare cu dificultati economice si financiare." Uniunea Europeana se asteapta ca angajamentele asumate de Romania sa fie ireversibile, cu efecte durabile si sa contribuie la modernizarea tarii. Pe lista prioritatilor Luxemburgului se afla si inceperea negocierilor cu Croatia si pregatirea negocierilor cu Turcia. Prima data-cheie din timpul presedintiei luxemburgheze este 22 februarie, cand presedintele Bush se va intalni cu liderii din Bruxelles.

Discutiile cu presedintele american se vor axa pe relansarea procesului de pace arabo-israelian, ridicarea embargoului de arme impus Chinei si programele nucleare ale Iranului. Una din cele mai mari provocari ale presedintiei luxemburgheze va fi obtinerea unui acord intre cei 25 de membri ai UE privind bugetul Uniunii. Luxemburgul doreste ca, in timpul mandatului sau de sase luni, sa se decida bugetul pentru perioada 2007-2013, interval in care Romania si Bulgaria vor fi deja membre. Vom cauta un compromis, iar tarile UE vor fi "generoase" cu cei doi noi membri, a spus ambasadorul Fernand Kartheiser. Negocierile asupra bugetului vor fi extrem de tensionate, in conditiile in care Franta, Germania si Marea Britanie, marii finantatori ai UE, se lupta sa limiteze bugetul Uniunii, o veste rea pentru cele 10 tari mai sarace care au aderat in mai.

Luxemburgul spera ca alegerile din Marea Britanie vor deschide calea spre un acord asupra contributiei Londrei la bugetul Uniunii, un subiect pe care Tony Blair a evitat sa-l abordeze inaintea scrutinului din mai. Inainte de aceasta data, prim-ministrul luxemburghez spera sa obtina o intelegere privind reformele structurale si aplicarea Pactului de stabilitate si crestere economica, la traditionalul summit economic al UE din martie. Tot atunci se va discuta si revizuirea procesului de la Lisabona, lansat in 2000, care isi propunea transformarea UE in cea mai dinamica economie a lumii pana la sfarsitul lui 2010. Criticii spun ca aceasta strategie a esuat pentru ca si-a propus teluri difuze. Prim-ministrul luxemburghez, Jean Claude Juncker, a declarat ca doreste relansarea acestei strategii, insa cu un "numar limitat de prioritati" directionate pe trei domenii: "economic, politici sociale si mediu."


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.