Gazprom, anunta ieri BBC, incepe pregatirile pentru a pune in aplicare un proiect, denumit planul Shtokman, vizand darea in exploatare a unuia dintre cele mai bogate rezervoare de gaze din lume, situat in Marea Barent. In acest scop, gigantul rus si-a selectat, pentru colaborare si consiliere, trei banci, intre care si una din Franta, Calyon.

Potrivit unor prime estimari ale expertilor, uriasul depozit de gaze Shtokman, situat in partea ruseasca a Marii Barent, valoreaza 20 miliarde de dolari. Alexander Medvedev, vicepresedintele Gazprom, a declarat pentru BBC ca au fost invitate si alte companii sa intre intr-un consortiu care, nu mai tarziu de 1 aprilie, sa inceapa lucrarile pentru realizarea proiectului.

Depozitul se afla in largul marii, la circa 550 kilometri nord-est de Murmansk. Are o suprafata de 1.400 kilometri patrati si, potrivit specialistilor rusi, poate fi considerat de pe acum cel mai mare depozit de gaze din lume, acestea aflandu-se la o adancime de doar 350 de metri. "Este un teren unic, cu rezerve de gaze naturale unice si daca evolutia lucrarilor va fi conforma cu planul stabilit, exploatarea ar putea incepe in 2010", a mai spus Medvedev.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.