Procesul lui Saddam Hussein de la Bagdad a fost amanat pentru miercuri, dupa o noua infatisare extrem de agitata, in care Saddam si aparatorii sai au parasit sala de judecata.

Inca de la inceput, sedinta a fost teatrul unei batalii de impunere a vointei intre avocatii fostului lider irakian si noul judecator sef al completului de judecata, Raouf Abdel Rahman.

Judecatorul a cerut ca fratele vitreg al lui Saddam Hussein, Barzyn al-Tikriti sa fie dat afara din sala de judecata; acesta i-a descris pe membrii instantei drept "pui de catea". Intreaga echipa de aparare a parasit sala in semn de protest, impreuna cu Saddam Hussein si cu alti doi acuzati.

Fostul presedinte al Irakului este acuzat, impreuna cu alte sapte foste oficialitati, de omorarea a peste 140 de persoane in oraselul Dujail, in 1982.
Noi reguli Procesul a continuat, o vreme, cu o parte dintre acuzati lipsa.

Mai tarziu, judecatorul a declarat ca avocatii care au parasit sala s-au auto-exclus din proces si ca instanta a desemnat in locul lor alti aparatori.
Fostul presedinte al echipei de judecatori Rizgar Amin a demisionat luna trecuta, in urma acuzatiilor ca ar fi fost prea "moale" in desfasurarea procedurilor.

Sedinta de duminica a inceput prin anuntul facut de noul sef al echipei de judecatori, Raouf Abdel Rahman, care a subliniat ca nu va tolera ca acuzatii sa tina discursuri politice sau sa ii submineze autoritatea.

Unul dintre acuzati, dl al-Tikriti, fost sef al serviciilor secrete irakiene, actualmente suferind de cancer, s-a lansat intr-un lung discurs despre boala sa si despre tratamentul de care are nevoie.

Judecatorul a ordonat evacuarea sa din sala, iar Barzan al-Tikriti i-a jignit pe magistratii prezenti. Judecatorul le-a atras apoi atentia unor avocati ai apararii ca au contribuit la atmosfera de dezordine si a cerut evacuarea unuia dintre acesti avocati. Acesta a fost momentul in care intreaga echipa de aparare a lui Saddam Hussein a parasit sala de judecata.
Schimb dur de replici

Fostul lider irakian s-a lansat intr-un schimb dur de replici cu judecatorul, caruia i-a spus ca vrea sa plece din sala si sa fie judecat in absentia.

"Vreau sa parasesc acest proces" a cerut Saddam iar judecatorul a ordonat sa fie dat afara din sala.

"Am fost conducatorul tau timp de 35 de ani si ma dai afara din sala?" - a venit replica furioasa a lui Saddam.

"Eu sunt judecatorul, tu esti acuzatul. Tu esti cel care trebuie sa asculte de mine" - a raspuns judecatorul. Disputa a fost extrem de aprinsa. "Jos tradatorii! Jos America" - a strigat Saddam Hussein in vreme ce era scos din sala.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.