Marea majoritate a cetatenilor germani considera ca Uniunea Europeana este cea care poarta vina pentru problemele economice si sociale cu care se confrunta ei in acest moment. Potrivit unui Eurobarometru realizat pe un esantion de 1.534 cetateni, la cererea Comisiei Europene si aparut in cotidianul german "Berliner Zeitung", 84 la suta din persoanele chestionate se tem ca-si pot pierde locul de munca in favoarea tarilor Uniunii in care forta de munca este mult mai ieftina. Alti 64 la suta cred ca, din acelasi motiv, li s-au deteriorat standardul de viata si veniturile, apreciind ca Uniunea Europeana nu a fost o solutie, ci mai degraba un factor cu impact negativ.

Conform sondajului, unul din doi germani se asteapta ca extinderea in continuare a UE sa duca la o criza economica. Ceea ce preocupa cel mai mult este pericolul pierderii locurilor de munca in urma extinderii blocului. De aceea, 59 la suta dintre intervievati au cerut ca in urmatorii ani sa nu mai aiba loc nici un val de extindere.

Cotidianul german "Die Welt" a publicat, la randul sau, un sondaj in randul membrilor Asociatiei Camerelor de Comert si Industrie din Germania, ce reuneste 81 astfel de institutii, si a aratat ca 76 la suta dintre chestionati au reprosat faptul ca Uniunea Europeana "se amesteca prea mult in sectorul afacerilor". O majoritate de 58 la suta ar dori armonizarea normelor europene referitoare la mediu, precum si a sistemelor de impozitare. Surprinzator, numai 9 la suta dintre intervievati s-au pronuntat in favoarea armonizarii normelor ce guverneaza pietele muncii din tarile UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.