Viitorul premier al Canadei, conservatorul Stephen Harper, castigatorul alegerilor parlamentare de luni, a avertizat Statele Unite sa se retraga din tentativa de contestare a suveranitatii canadiene in apele Oceanului Arctic, scrie "Washington Post".

In prima sa conferinta de presa dupa castigarea alegerilor, l-a admonestat pe ambsadorul american la Ottawa, David Wilkins, care afirmase ca regiunile polare, inclusiv legendara Trecatoare Nord-vest, sunt ape internationale.

Canada sustine ca acest arhipelag format din aproximativ 16.000 de insule este teritoriul sau national. "Statele Unite isi apara propria suveranitate. Guvernul canadian va apara suveranitatea sa", a precizat Harper. "Noi am primit mandat din partea poporului canadian, nu din partea ambasadorului Statelor Unite", a adaugat premierul ales.

Statele Unite si Canada, dar si Rusia, au pretentii teritoriale in regiunea Arcticii, acest conflict durand de aproape 30 de ani.

Partidul Conservator a lui Stephen Harper a propus o intarire a prezentei militare canadiene in apele arctice si instalarea unui sistem de alerta care sa avertizeze cu privire la prezenta unei nave straine in regiune. Harper, care va fi investit in functia de premier pe 6 februarie, a suferit joi seara un atac de astma si a fost internat pentru cateva ore intr-un spital din Ottawa.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.