Aufierile in procesul lui Saddam Hussein, care urmau sa se reia azi la Bagdad, sub conducerea unui nou judecator, au fost amanate pana duminica. intr-o declaratie a instantei se spune ca o serie de martori nu s-au putut prezenta, deoarece sunt fie plecati din tara, fie iau parte la un pelerinaj. Saddam Hussein insusi a comparut ultima data in instanta pe 22 decembrie 2005.

Noul judecator, Raouf Abdul Rahman, ocupa locul ramas vacant in urma demisiei fostului sef al completului de judecata, Rizgar Amin.

Interimar si controversat

Judecatorul Raouf Abdul Rahman este de origine kurda - la fel ca si predecesorul sau demisionar. El provine din localitatea Halabja unde fortele de securitate ale regimului Saddam Hussein sunt acuzate ca ar fi masacrat in jur de 5.000 de persoane in anul 1988. Actualul proces nu se refera insa la acest eveniment.

Judecatorul Abdul Rahman nu a participat pana acum la procesul in care Saddam Hussein este judecat - impreuna cu alte sapte persoane - in legatura cu uciderea a 148 de musulmani siiti - in anul 1982, in localitatea Dujail - in urma unei tentative esuate de asasinare a fostului Presedinte al Irakului.

Domnul Rahman este numit interimar, intrucat inca se mai spera ca seful demisionar al completului de judecata, Rizgar Amin, va reveni in functie.

Acesta a demisionat in urma criticilor formulate de presa la adresa sa ca ar fi 'prea moale' in fata acuzatilor, tolerandu-le iesirile din timpul procesului. Demisia sa nu a fost acceptata pana acum.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.