Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, a acuzat Rusia de acte de sabotaj in urma a doua explozii care au deteriorat principala conducta de gaz care alimenteaza tara sa precum si o retea de electricitate

Presedintele Saakasvili a declarat ca nu accepta explicatia Rusiei potrivit careia conducta ar fi fost atacata de insurgentii care se opun politicii de la Moscova.

El a delcarat la BBC ca Rusia ar fi intrerupt intentionat livrarea de gaze pentru a determina Georgia sa renunte la proprietatea asupra retelei de conducte in favoarea Moscovei - un subiect de indelungi negocieri intre Rusia si Georgia.

Domnul Saakasvili a mai explicat ca exploziile s-au produs intr-o zona in care nu exista teroristi locali, o zona controlata de granicerii rusi. De altfel, mai spune presedintele Georgiei, exploziile nici nu afecteaza livrarile de gaz catre Rusia, asa ca explicatia Moscovei legata de un presupus atac terorist nu poate fi acceptata.

Exploziile, care au afectat inclusiv livrarile de gaze catre Armenia, s-au produs in apropiere de granita de Sud a Rusiei si survin in momentul in care temperaturile din regiune au scazut drastic.

Georgia depinde in totalitate de gazele importate din Rusia, iar restaurarea rezervelor de gaz dupa explozii va dura aproximativ 20 de zile. De asemenea, a explicat presedintele Georgiei, exploziile din Rusia au cauzat scaderea cu un sfert din energia electrica necesara.

Viktor Kraynov, seful comandamentului retelelor de gaz din Osetia de Nord, si-a exprimat speranta ca livrarile de gaz vor putea reincepe in cateva zile: "Echipamentul este pe drum, am luat toate masurile pentru ca toate lucrarile sa se desfasoare cat mai repede cu putinta, credem ca in cateva zile o sa putem livra din nou gaze", a declarat pentru BBC Viktor Kraynov.

In ceea ce priveste cauzele exploziilor, anchetatorii au constatat folosirea unui dispozitiv si a unei substante explozive inca neidentificate care au fost atasate de conductele de gaz. O ancheta este in curs de desfasurare, iar oficialii rusi afirma deja ca in acest caz ar avea de a face cu un act criminal "deliberat".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.