Dezvaluiri referitoare la abuzurile si ilegalitatile in administrarea operatiunilor ONU de mentinere a pacii

O ancheta interna efectuata la Natiunile Unite asupra modului in care au fost administrate mijloacele alocate operatiunilor de mentinere a pacii in lume, al carei continut a intrat - inainte de a fi publicat oficial - in posesia corespondentului la New York al ziarului "The Financial Times", a scos la lumina "dovezi evidente" ale unor abuzuri comise in planificarea bugetelor si cheltuirea fondurilor destinate operatiunilor respective.

Constatarile anchetei, subliniaza corespondentul britanic, sunt "o noua lovitura puternica data prestigiului ONU si secretarului general Kofi Annan", ele intervenind tocmai in momentul in care sunt depuse eforturi disperate pentru reabilitarea organizatiei in urma scandalului legat de programul "petrol contra hrana" din Irak.

Saptamana trecuta, la ONU a fost anuntata suspendarea din functie a opt inalti functionari, pana la definitivarea anchetei asupra modului in care au fost folosite mijloacele alocate operatiunilor de mentinere a pacii.

Printre ei se afla insusi seful grupului ce avea in sarcina administrarea operatiunilor, Andrew Toh, desi acesta a declarat ca nu se considera vinovat de vreo ilegalitate.

Potrivit anchetei efectuate de experti, operatiuni ale ONU de mentinere a pacii au avut loc in 18 tari, la care au fost utilizati 85.000 de militari, precum si alte persoane.

In afara unor condamnabile fapte cum ar fi abuzurile sexuale si exploatarea copiilor si femeilor din zonele in care au avut loc operatiunile, anchetatorii au descoperit "lipsa unei atente preocupari" a oficialitatilor ce raspundeau de aprovizionarea efectivelor pentru a face achizitii la preturi competitive din punct de vedere economic, eschivandu-se chiar de la controalele ce vizau acest obiectiv.

Au fost descoperite, de asemenea, supraevaluari ale bugetelor, ceea ce a dus la crearea unor stocuri ce depasesc necesitatile actuale ale Natiunilor Unite.

De pilda, releva concluziile anchetei, contractele pentru achizitionarea carburantilor necesari operatiunii Unmis (Sudan) si Minustah (din Haiti) au fost umflate cu cel putin 34 si respectiv 31 milioane de dolari, iar operatiunea Monuc (din RD Congo) a primit, in 2002, fonduri pentru sapte hangare destinate avioanelor, in valoare de 2,4 milioane de dolari, care nici la ora actuala nu sunt folosite. Mai mult, in numeroase ocazii, aprovizionarea trupelor a depins de un numar limitat de furnizori, cea ce a facut posibila supraincarcarea facturilor, iar lipsa controalelor sistematice a permis "activitati frauduloase si proasta utilizare a fondurilor".

Toate aceste abuzuri, sunt de parere corespondentii de presa la Natiunile Unite, vor avea in mod cert un impact negativ asupra prestigiului operatiunilor ONU de mentinere a pacii si vor pune sub semnul intrebarii votul in Congresul american in favoarea operatiunilor de acest gen in curs de desfasurare, cum este cea din Coasta de Fildes, sau care sunt prevazute in viitor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.