Alianta Nord-Atlantica va intampina o serie de probleme in ceea ce priveste transformarea strategica, in cazul in care UE nu isi va pune la punct capacitatile militare, a avertizat ambasadorul american la NATO, Nicholas Burns, citat de publicatia electronica EUObserver.

Intr-un discurs sustinut la Centrul pentru studii de politica europeana de la Bruxelles, Burns a apreciat ca noul rol al NATO in lume se concentreaza asupra Orientului Mijlociu, Africii de Nord si Asiei de Sud si de Sud-Est, adaugand ca principalele "puncte focale" vor fi, in 2005, Afganistanul si Irakul. NATO a preluat, in 2003, un rol major de mentinere a pacii in Afganistan, in prima sa misiune in afara Europei. Dupa o noua serie de dezacorduri intre tarile membre, Alianta este acum prezenta si in Irak, unde numarul personalului urmeaza sa fie sporit, de la 60 la 300 de persoane. Burns a vorbit despre "o transformare strategica majora" in modul de abordare al Aliantei si despre "o importanta extindere a eforturilor" de a crea un nou dialog de securitate, in special cu zona Caucazului si cu Rusia.

El a adaugat insa ca exista doua dificultati majore care ar putea impiedica atingerea acestor scopuri - diferentele tot mai mari intre capacitatile Statelor Unite si cele ale partenerilor lor europeni si lipsa trupelor. Nicholas Burns a afirmat ca, in timp ce SUA aloca anual 420 miliarde de dolari pentru sectorul apararii, restul membrilor NATO aloca impreuna mai putin de jumatate din aceasta suma. El a apreciat ca diferentele sunt "inspaimantatoare", dar a salutat eforturile unor tari de a spori cheltuielile pentru aparare, cum este cazul Marii Britanii, Frantei, Norvegiei sau Danemarcei, remarcand si cazul Cehiei, care a ales sa se specializeze in decontaminare biologica si chimica. Burns a criticat insa tarile europene care dispun de rezerve de trupe importante, din care numai un mic procent poate fi desfasurat in afara teritoriului national. Numai 3-5 la suta din fortele europene pot fi "trimise in afara granitelor nationale europene", in timp ce in SUA procentul este de circa 75 la suta


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.