Evolutii recente din viata politica a Poloniei provoaca temeri in capitalele europene ca la Varsovia devin tot mai "zgomotoase" si influente "vocile euroscepticilor". Cotidianul francez "Le Monde", intr-un editorial intitulat "Deriva poloneza", trage un semnal de alarma in legatura cu posibila aparitie a unui guvern polonez ultraconservator, cu impact deloc pozitiv asupra Uniunii Europene.

"Uniunea", sublinia editorialul, "se poate trezi, intr-o buna zi, cu unul dintre membrii ei guvernat de o coalitie de conservatori mai degraba adepti ai suveranitatii, de conservatori eurosceptici, ultracatolici xenofobi de extrema dreapta". Aceasta este, in opinia editorialistului francez, situatia despre care se discuta la Varsovia si care alarmeaza capitalele europene. Este dominanta impresia ca elementele conservatoare poloneze "se joaca in acest moment cu focul", releva editorialistul francez.

El se intreaba insa daca Jaroslaw Kaczynski, considerat a fi un strateg politic si care este si lider al partidului aflat la putere, Dreptate si Justitie (PiS), stie cu adevarat incotro se indreapta. Caci criza din Polonia a inceput din momentul in care, dupa alegerile din septembrie anul trecut, PiS nu a putut forma un guvern de coalitie, fortand cabinetul minoritar al lui Kaczynski sa se bazeze pe sprijinul partidelor opuse UE pentru a adopta legislatia.
Ele se afla in continuare sub presiunea calendarului legislativ, respectiv adoptarea bugetului pe 2006 inainte de 24 ianuarie, obiectiv pentru care are nevoie de o majoritate parlamentara, pentru a evita provocarea anticipatelor.

Va fi el, oare, nevoit sa-l curteze pe liderul populist Andrzej Lepper, care in trecut nu a demonstrat ca poate crea institutii democratice in Polonia, sau va cauta sprijin la ultracatolicii din Liga Familiilor Poloneze (LPR), cunoscuti ca vehementi antieuropeni?, se intreaba, de asemenea, editorialistul francez.

Teama de deriva politica

In acest context, capitalele europene se tem de o "deriva politica" in Polonia. Si asta fiindca, subliniaza editorialistul, PiS se apropie, practic, de elementele cele mai conservatoare si retrograde din Polonia. Liderii acestei formatiuni politice ocupa spatii mari in emisiunile Radio Maryia, "post de radio ce nu a incercat niciodata sa impiedice derapajele antisemite ale invitatilor sau ale ascultatorilor sai". Potrivit "Le Monde", cercurile culturale poloneze se tem la ora actuala de ceea ce ei nu ezita sa numeasca o "revolutie conservatoare".

Este considerat ciudat si faptul ca, la inceputul lunii, a fost numit un ministru de Finante liberal si pro-european, dar cu o majoritate asigurata de eurosceptici. Liderul Partidului Liberal, Donald Tusk, invins la alegerile prezidentiale din noiembrie anul trecut, rezuma, recent, situatia politica din Polonia prin expresia "haos". Polonia, recunoaste totusi editorialistul francez, a parcurs cu succes, de la caderea comunismului, un drum considerabil in directia modernizarii economiei si a democratizarii tarii.

Ea este deja membra a Uniunii Europene, unde, fiind cel mai mare stat dintre cele zece noi tari membre, doreste sa aiba un cuvant de spus. "Se impune, insa, sa i se reaminteasca faptul ca aderarea la UE inseamna, totodata, sa accepti valorile democratice fundamentale, valori pe care partidele politice care ar putea intra curand in guvernul de la Varsovia nu le-au sprijinit cu ardoare", conchide editorialul ''avertisment'' din "Le Monde".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.