Spre deosebire de intilnirile lungi si extrem de cordiale dintre Putin si Schröder, vizita Angelei Merkel a fost mult mai scurta, durind doar sase ore. Strinsele legaturi economice dintre Rusia si Germania, transformate in "era Schröder" in "parteneriat strategic", au constituit punctul de plecare si in cadrul discutiilor dintre Merkel si Putin. "Cred ca avem bazele pentru a dezvolta mai departe parteneriatul nostru", a tinut sa precizeze ieri Merkel.

Ea a abordat insa si teme pe care fostul cancelar Gerhard Schröder evita sa le puna pe tapet: "Am vorbit si despre Cecenia, tema in care nu sintem de aceeasi parere", a spus Merkel sustinind o implicare in regiune. Cancelarul german a tinut sa se intilneasca si cu membrii partidelor de opozitie si ai organizatiilor nonguvernamentale, lucru pe care predecesorul sau nu

l-a facut niciodata. "Exista dorinta de ambele parti sa avem continuitate in relatiile noastre", a spus presedintele Putin la incheierea vizitei.

Germania este cel mai important partener economic al Rusiei, schimburile comerciale ruso-germane ajungind in 2005 la cifra record de 32 de miliarde de dolari, o crestere cu 30 la suta fata de 2004.

Intre Merkel si Putin "neincrederea s-ar putea sa fie reciproca", a declarat Hannes Adomeit, analist al Institutului German pentru Afaceri Internationale si Securitate din Berlin. "Pentru Putin, democratia inseamna a face un pas inainte si doi inapoi. Lucrul acesta e foarte neplacut" pentru guvernul Merkel, a spus Adomeit, citat de agentia Bloomberg.

Desi relatiile Putin-Merkel se anunta mai reci decit cele cu Schröder, actualii lideri ai Rusiei si Germaniei vorbesc totusi aceeasi limba. Putin, in virsta de 53 de ani, vorbeste fluent germana, dat fiind ca a fost agent secret in RDG in anii ’80. Merkel, in virsta de 51 de ani, vorbeste si ea foarte bine ruseste. Cu toate acestea, ei au discutat ieri la Moscova prin intermediul unor interpreti.