In timp ce medicii de la spitalul Hadasa, din Ierusalim, nu inteleg de ce nu reusesc sa il scoata pe Ariel Sharon din coma indusa tot de ei, in cadrul tratamentului pentru accidentul cerebral de saptamana trecuta, Likudul, partidul parasit de Sharon pentru a infiinta noua sa formatiune centrista, Kadima, si-a retras si ultimul reprezentant in guvernul condus acum de fostul vicepremier al lui Sharon, Ehud Olmert, trecut si el in Kadima.

Liderul Likud, marele adversar al lui Ariel Sharon, Beniamin Netaniahu, l-a retras din Executiv pe Sylvan Shalom, ministrul de Externe, care va fi inlocuit, se zvoneste, cu Tzipi Livni. Livni are sanse sa devina a doua femeie la conducerea Ministerului israelian de Externe. Demisia lui Shalom va intra in vigoare luni, cand Olmert va putea efectua remanierea de guvern necesara. Tzipi Livni, fosta angajata a serviciilor secrete israeliene Mossad, este ministru de Justitie.

Daca va fi numita la Externe, ea va ocupa acest post pana la alegeriile din 28 martie - iar dupa alegeri, daca scrutinul va fi castigat de Kadima, ceea ce pare plauzibil in acest moment, judecand dupa sondajele de opinie. Un sondaj comandat de cotidianul "Ma’ariv", cu liderul-interimar Ehud Olmert la conducerea formatiunii, Kadima ar castiga 43 de mandate parlamentare din totalul de 120. Partidul Muncii ar obtine 17 mandate, iar Likudului - formatiunea de dreapta care a dispus de 40 de mandate dupa ultimele alegeri parlamentare, i-ar reveni numai 16 mandate. La conducerea Ministerului de Externe israelian s-a mai aflat legendara Golda Meir, care ulterior a devenit prim-ministru.

In timp ce viata politica israeliana a reintrat pe fagasul ei normal si agitat, premierul incapacitat Sharon nu da semne ca ar fi pe cale sa se trezeasca din coma. Medicii sunt in mod deosebit ingrijorati din cauza faptului ca pacientul nu a deschis ochii. Acum cateva zile, Sharon a reactionat la stimuli de durere, pe ambele jumatati ale corpului, dar se pare ca de atunci nu s-a mai inregistrat nici un progres notabil.

Chiar daca Ariel Sharon isi va reveni din coma in zilele urmatoare, vor mai trece alte cateva zile pana cand se va putea stabili in ce masura i-au fost afectate functiile cognitive. Se estimeaza ca Sharon va ramane in spital luni de zile, ceea ce face improbabila revenirea sa in viata politica.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.